Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Herghelia din Mangalia, singura din țară care crește rasa pur sânge arab, nu are un veterinar permanent

Your browser doesn't support HTML5 video.

Singura herghelie din țară specializată în creșterea cailor din rasă pur sânge arab se confruntă cu dificultăți. Crescătoria nu are un medic veterinar care să fie permanent alături de animale și nici un instructor.  

Caii, care sunt proprietatea statului, primesc o alocație de hrană și îngrijire de 60 de lei pe zi. Dar se întâmplă ca în unele ierni să nu fie hrană destulă, așa că îngrijitorii recurg la donații.

Ultima investiție majoră a statului a fost făcută în 2013, când a avut loc, de altfel, și ultima cursă de cai.

Întinsă pe o suprafață de peste 40 de hectare, Herghelia Mangalia crește cai din rasă pur sânge arab.

Are 215 acum, dar au fost ani când crescătoria număra și peste 350 de animale.

Citește și
Cai in Delta
Herghelie de cai, forțată de localnici să treacă un canal adânc. Cum au sfârșit animalele

Principala activitate este să crească animale sănătoase, care respectă întocmai standardul rasei, dar acest lucru se face greu când sunt lipsuri.

Constantin Ancuța, directorul hergheliei: „Noi funcționăm sub egida, ca fonduri. Fermele de cabaline niciodată n-or să aducă profit.”

Ultima investiție majoră a avut loc acum zece ani. Cu 2,5 milioane de lei s-au consolidat padocurile și grajdurile. Dar lista de probleme este lungă. Caii sunt supravegheați de un veterinar care vine doar o dată pe săptămână, nu există un doctor care să fie mereu lângă ei. Iar singurul specialist din instituție este inginerul care e director.

Hrana cailor vine de pe culturile hergheliei. Dar se întâmplă ca producția să nu fie bună și suficientă. Constantin Ancuța, directorul hergheliei: „Ne trebuie și nouă un antrenor, ne trebuie un instructor că nu avem, ne trebuie un potcovar, ne trebuie medic veterinar.”

Pe site-ul hergheliei apare că aceasta oferă o mulțime de servicii contra cost, în realitate, poate acoperi prea puține. Din turism câștigă numai în sezon. Taxa de vizitare este 14 lei, iar o jumătate de oră de călărie este 65 de lei.

Înființată acum aproape un secol, Herghelia Mangalia a avut și ani de glorie. De pildă, cei mai mulți dintre caii care au apărut în peliculele lui Sergiu Nicolaescu au provenit de acolo.

Dar, iată cum stau lucrurile la câțiva kilometri distanță, la o bază hipică privată de lângă Mamaia.

Pe lângă cursuri de călărie, proprietarii de cai își pot ține animalele acolo, iar ocazional sunt organizate și concursuri naționale.

O plimbare de jumătate de oră costă 120 de lei pentru un adult, în timpul săptămânii, iar un set de zece lecții, pentru începători pornește de la 1.200 de lei.

Mihai Neașa, îngrijitor și antrenor călărie: „Avem o bază imensă de 5-6 hectare. Un număr de 33-34 de cai de sport de performanță a proprietarilor și a celor care doresc să facă acest sport.”

Turist: „Este foarte frumos. Ce pot spune, camera este aici, piscina este aici și la 200 de metri mai încolo sunt caii.”

Lângă pădurea Gârboavele, aflată la 18 kilometri de Galați, un inginer zootehnist de 41 de ani a ridicat un centru de echitație care a devenit una dintre principalele atracții ale regiunii. George Bălan, administratorul centrului de echitație: „Plimbarea prin pădure de o oră jumătate, șase kilometri, costă 140 de lei, plus că avem abonamente.” Ania are 8 ani, este din Tecuci și a venit acum la prima ei lecție.

Tatal Aniei: „Să vedem dacă o să-i placă. Cu ponei sau cu căluți nu a mai mers.”

În țară sunt 16 herghelii de stat, care depind de fondurile pe care le primesc de la centru. Restul sunt baze de echitație private.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult