Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Halloween 2022. Când se sărbătorește și de unde a pornit obiceiul costumelor înfricoșătoare

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, care se sărbătorește mai mult în America. Însă, de câțiva ani, sărbătoarea a început să fie populară și în alte țări, inclusiv în România.

Halloween-ul se sărbătorește în fiecare an în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie.  Anul acesta, sărbătoarea pică într-o zi de luni. 

Sărbătoarea de Halloween este celebrată în mai multe țări, printre care: Irlanda, Statele Unite, Puerto Rico, Canada, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, etc.

Halloween 2022: cum a apărut această sărbătoare

Denumirea de Halloween vinde de la „All-hallow-evening”, mai exact, ”Seara tuturor sfinților”.

Tradiția sărbătorii își are originea odată cu vechiul festival celtic Samhain, când oamenii aprindeau focuri de tabără și purtau costume înfricoșătoare pentru a îndepărta fantomele.

Pentru a se feri de spiritele rele, oamenii se deghizau în tot felul de personaje pentru a nu fi recunoscuți și aprindeau focuri pentru a le alunga.

Citește și
Costumele de Halloween inspirate din Squid Game, interzise în școli din America
Costumele de Halloween inspirate din Squid Game, interzise în școli din America

În secolul al VIII-lea, Papa Grigore al III-lea a desemnat ziua de 1 noiembrie ca un moment de celebrare a tuturor sfinților, potrivit britannica.com.

Legenda dovleacului de Halloween

Elementul specific de Halloween este dovleacul sculptat care, potrivit legendei, reprezintă Lanterna lui Jack. Acesta era un om avar, un împătimit al băuturii, cunoscut pentru farsele pe care le făcea celor din jur.

Într-o seară, se spune că, Jack l-a ales pe diavol ca partener de pahar și, cum nu a vrut să plătească pentru băutură, l-a păcălit pe acesta să se transforme într-o monedă ca să plătească datoria.

După transformare, Jack nu a plătit datoria și i-a spus diavolului că îl va elibera doar cu condiţia să nu-l deranjeze timp de un an.

După mulţi ani de farse, Jack a murit și, când ce a ajuns la Porțile Raiului, Sfântul Petru i-a zis că, din cauza comportamentului său, nu îl va primi în Paradis. Auzind acestea, Jack a plecat și s-a dus la Porțile Iadului, care erau păzite de însuși diavolul căruia îi jucase o farsă. Și acesta l-a respins vehement pe Jack.

Temându-se că va trebui să cutreiere calea dintre Rai și Iad fără vreo sursă de lumină, Jack s-a dus la diavol și l-a întrebat cum se va descurca fără nicio făclie care să-l călăuzească. Necuratului i s-a făcut milă de el şi i-a dat un jăratic din Iad care să-i lumineze drumul.

Jack a luat jăraticul și l-a introdus într-un nap scobit, obținând astfel un felinar care să-l ajute în călătoria sa. De atunci, Jack, cutreieră necontenit dumul dintre cele două porți, fără să-și găsească pacea.

În noaptea de Halloween, irlandezii obişnuiau să scobească napi, tărtăcuţe, cartofi şi sfeclă pentru a-şi face felinare care să-i păzească de spiritele rele şi mai ales de Jack.

Între timp, oamenii și-au dat seama că dovlecii erau mai uşor de scobit și mai rezistenți în comparație cu napii și i-au adoptat ca simbol de Halloween.

Obiceiuri de Halloween

În ajun de Halloween, oamenii au obiceiul de a sculpta dovleci, după care pun în interiorul acestora o lumânare și îi așează la geam pentru a le proteja casa de spiritele rele.

De asemenea, casele și grădinile sunt decorate cu pânze de păianjen, forme de fantome, lumânări sau alte obiecte înfricoșătoare.

Cu ocazia sărbătorii de Halloween, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje înfiorătoare și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” , ca o amenințare că, dacă nu primesc dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă.

Jocuri de Halloween

Tot de Halloween, atât în România, cât și în alte țări, se organizează diverse petreceri tematice, la care oamenii vin costumați în costume înfricoșătoare. La petreceri, oamenii obișnuiesc să joace diverse jocuri specifice de Halloween.

Dunking sau apple bobbing

Există mai multe jocuri asociate cu petrecerile Halloween. Unul dintre acestea este dunking sau apple bobbing. Într-un minut,  participanții trebuie să culeagă cu dinți cât mai multe mere care plutesc într-un lighean sau într-un alt vas cu apă.

Într-o altă variantă a jocului, participanții se așează în genunchi pe un scaun, țin o furculiță între dinți și încearcă să lase furculița să cadă într-un măr. Câștigătorul jocului este cel care nimerește cât mai multe mere.

Eyeball Pong

Pentru a juca acest joc este nevoie de 10-20 de ochi de plastic sau silicon și tot atâtea pahare. În timpul jocului, participanții au la dispoziție câte un minut să arunce cât mai mulți „ochi” spre pahare. Câștigătorul este cel care a reușit să pună cei mai mulți „ochi” în recipiente. 

Witch Hat Ring Toss

Pentru a juca acest joc este nevoie de pălării de vrăjitoare și de  mai mult cercuri. Participanții au la dispoziție un minut să arunce cercurile și să nimerească pălărille. Jocul este câștigat de cel care nimerește cât mai multe pălării.

Idei de costume înfricoșătoare

Pentru a vă bucura de cea mai înfricoșătoare sărbătoare nu este nevoie să cheltuiți foarte mulți bani. Tot ce aveți nevoie sunt câteva haine mai vechi și puțină îndemânare.

Costum de schelet

Pentru a pregăti acest costum ai nevoie de un tricou alb și unul negru care se așează unul peste celălalt. După care se ia o foarfecă și se decupează tricoul negru, pentru a semăna cu niște coaste.

Costum de zombie

Pentru a face acest costum este nevoie să luați o pereche de pantaloni și o bluză pe care să le pictați cu vopsea roșie, astfel încât să semene cu niște pete de sânge. După ce îmbrăcați costumul mai trebuie să adoptați un mers specifc unui zombie pentru a intra și mai bine în personaj.

Costum de fantomă

Cel mai simplu costum de realizat este cel de fantomă. Pentru a realiza acest costum este nevoie de un cearșaf vechi, iar cu o foarfecă se fac două găuri în zona ochilor, pentru a putea vedea pe unde mergeți. Vă puneți cearșaful peste cap și costumul este gata. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult