Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Hainele second-hand, tot mai căutate de români. De ce nu optează pentru îmbrăcămintea nouă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Jumătate dintre români preferă să cumpere haine din magazinele vintage sau second- hand, arată datele furnizate de un centru de statistică european.

Unii vor să-și reducă din cheltuieli, în timp ce alții se gândesc la protejarea mediului prin reducerea deșeurilor textile.

Cert este că cererea de produse de calitate la prețuri accesibile a crescut în ultimii ani, iar târgurile de profil iau tot mai mult avânt.

Zeci de pasionați de haine vintage sau second-hand s-au adunat și la Cluj-Napoca, ieri, la un astfel de târg.

Mălina este un proaspăt designer vestimentar, care a revenit de curând din Londra. Secretul longevității unei haine, spune ea, se ascunde în primul rând în materialele din care e făcută. Iar românii nu sunt prea atenți atunci când trebuie să citească etichetele.

Mălina Alina, designer vestimentar: "O astfel de haină, indiferent de modelul ei, dacă o să fie de calitate o să dureze în timp și va putea fi revândută. Majoritatea produselor din mass-market sunt din materiale sintetice. Tot ce conține acril şi poliester o să se scămoșeze și o să-și piardă forma la prima spălare”.

Citește și
haine
(P) Haine care spun o poveste
„Comori vestimentare”, în magazinele vintage

La un târg second-hand din Cluj-Napoca, unele standuri au rămas aproape fără marfă cu mult înainte de închidere. Asta și datorită prețurilor accesibile - foarte puține articole au costat mai mult de 100 de lei. Au fost și comercianți care s-au despărțit cu greu de hainele lor.

Ancuța Daniela Bârna, organizator: „Am văzut că se face un shoping din acela foarte excesiv și m-am gândit că după sărbătorile de iarnă cineva va dori să mai și renunțe la anumite lucruri”.

Însă multe cliente recunosc că sesiunile de shopping second-hand vin cu provocări.

Pe de altă parte, amatorii de chilipiruri apelează mai mult la magazinele vintage. Aici sunt șanse mai mari să se aleagă cu vreo „comoară vestimentară”.

Alex este student în anul 2 și spune că economisește în urma cumpărăturilor de haine vintage. Cu puțin noroc, în această vânătoare reușește să găsească uneori și piese de brand la prețuri greu de închipuit pe piață: „Știu că am găsit ceva scump și am găsit la reducere foarte mare, dar de regulă îmi cumpăr în principiu pantaloni sau geci. Îmi place că-s mai ieftine”.

În 2022, peste 55% din români au cumpărat măcar o dată haine din magazinele second-hand din țară. Iar piața e în creștere, semn că și condițiile economice mai dificile îi îndeamnă pe oameni să aleagă haine mai puțin costisitoare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult