Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Grădiniţa nu mai e doar pentru copii. Locul unde îţi poţi lăsa părinţii sau bunicii peste zi

Your browser doesn't support HTML5 video.

La fel ca în cazul celor mici, bătrânii sunt duşi dimineaţa şi luaţi seara de la centrul în care pot să înveţe lucruri noi, să se distreze şi să fie îngrijiţi de personal calificat, în Rusia.

Roza Andreeva este o bunicuță de 80 de ani si este una dintre beneficiarele programului-pilot "Grădinița Pensionarilor", lansat de curând într-un oras din Rusia.

Elena Geroeva, ruda Rozei Andreeva: „Aşa cum duci copiii la grădiniţă, la fel facem şi noi cu bunica. O aducem aici şi o lăsăm pe mâna specialiştilor. Ştim că e foarte bine îngrijită."

La centru, bătrânica si alți pensionari își ocupă mare parte din zi cu diverse activităti. Programul începe cu o verificare a stării de sănătate, apoi urmează o plimbare în aer liber, diferite jocuri, dar si cursuri de cusut sau olărit.

Pensionară: „Ce să facem singuri acasă toată ziua? E mereu aceeaşi poveste şi îngrijitorii nu sunt ieftini. Am doi băieţi, fiecare la casa lui, lucrează şi eu stau singură acasă şi mă plictisesc. Când vin aici sunt fericită şi calmă, ştiu că sunt îngrijită bine."

Citește și
populaţie
Cât de mult a scăzut populaţia României în ultimul an. Suntem tot mai puţini şi mai bătrâni

Reprezentantii centrului de zi pentru pensionari spun că proiectul este menit sa îmbunătățească viața celor în vârstă.

Renada Fedorova, director program: „Scopul principal e să le prelungim anii activi şi în acei ani să aibă o viaţă cât mai bună. Iar copiii lor să-şi vadă liniştiţi de serviciu şi să nu stea cu gândul la părinţi."

Exercitiile fizice sunt nelipsite de la grădinița pensionarilor si au fost gândite special pentru persoane în vârstă.

Renada Fedorova: „Adaptăm exerciţiile pas cu pas. Dacă pot, se înscriu şi ei la exerciţii, dacă nu, pot să le urmărească. Condiţia fizică a participanţilor s-a îmbunătăţit considerabil, nu ratează exerciţiile şi iau parte la ele cu plăcere.”

Pensionarii învată, printre altele, să folosească tehnologia modernă - de la telefoane mobile la tablete și televizoare inteligente.

Programul are succes, spun autoritățile locale, care plănuiesc să îl răspândească și în alte orașe din Rusia, iar costurile nu sunt la fel de mari ca în cazul unei îngrijitoare la domiciliu.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult