Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Gospodarii din Slănic Moldova s-au adunat la răvăşitul oilor. „Vă aşteptăm cu un bulz perfect”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Au fost două zile de petrecere la Slănic Moldova, pe muntele Bolovanu, unde gospodarii zonei s-au adunat la răvăşitul oilor.

Cu această sărbătoare se încheie anul pastoral, iar turmele sunt coborâte din munți, unde se lasă frigul și se așterne zăpada.

Turiștii au gustat din pastrama și brânza de oaie, din cârnații condimentați și mustul proaspăt stors. La lăsatul serii au încins și o horă.

Odată ce turmele au coborât de pe munte, gospodarii au pus ceaunele pe pirostrii, au încins grătarele și au întins tarabe cu bunătăți.

Bărbat: „Vă aşteptăm cu un bulz perfect, cârnaţi de porc cârnaţi de oaie piept de pui, pui la ceaun şi o pastramă perfectă ţinută la baiţ trei zile şi trei zile la uscat.”

Cioban: „O brânză de burduf la băşică aşa la săculeţ, o slăninuţă, un cârnăcior de oaie bine afumat natural, o pastramă de oaie, un salam de Sibiu sau salam de casă.”

Nu aveai cum să treci prin poiană să-ţi fie ademenite simţurile. A fost un adevărat festin.

Bărbat: „Am venit în Slănic Moldova şi dacă tot am venit în staţiune am prins momentul. Încercam acum pastramă de oaie şi mustul ăsta este acum."

Copiii au avut partea lor de distracţie. Câţiva ponei cuminți și cai de rasă deloc nărăvași le-au făcut ziua mai frumoasă.

Organizatorii spun că sărbătoarea e din ce în ce mai populară. Producătorii rămân cu un profit bunicel, iar turiştii - cu amintiri de neuitat.

Gheorghe Baciu, primar Slănic Moldova: „Suntem foarte bucuroşi că avem o prezenţă numeroasă. Noi prezentăm cu această ocazie portul, dansul, cântul şi bineînţeles tradiţia noastră în materia de gastronomie

Liana Ciurlică, organizator: „Este a opta ediţie a răvăşitului oilor. Avem şi artişti de muzică popular şi ansambluri folclorice.”

Spre lăsatul serii, vizitatorii s-au prins în horă. Lăutarii au cântat mult timp după lăsarea serii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult