Modifica setarile cookie
Toate categoriile

George Ivașcu împlinește 56 de ani. Cine este actorul din spatele personajului Pelicanu’ din serialul Clanul

George Ivașcu împlinește astăzi 56 de ani. Actorul care va reveni pe micile ecrane în „Clanul - Sezonul final”, poate fi urmărit și pe scena teatrului Metropolis, unde joacă în această perioadă în piesa „Tango”. 

George Ivașcu este decanul Facultății de Teatru din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București.

De-a lungul carierei sale a fost iniţiatorul proiectului „Aleea Celebrităţilor” din Piaţa Timpului din București şi a fost ministrul Culturii timp de aproape un an. Este cofondatorul Teatrului Metropolis din Bucureşti.

Copilăria lui George Ivașcu

George Ivașcu s-a născut pe 15 februarie 1968 la București. Este un loc care îi e foarte drag și de care îl leagă multe amintiri. Când se gândește la copilărie, actorului îi vine în minte casa bunicilor pe care o consideră „casa poveştilor, locul în care am învăţat să spun 'Înger, îngeraşul meu!', de la bunica mea”, s-a destăinuit actorul pentru Agerpres.

De asemenea, actorul își aduce aminte cu nostalgie de prietenii din copilărie și de maidanul unde se adunau să joace fotbal, sau hoții și vardiștii. „Era foarte frumos că ne întâlneam, aveam maidanul nostru unde jucam fotbal şi ţin minte că era competiţia între blocul 56, în care locuiam eu, cu blocul 58, cu 61, şi era o comunitate, de fapt. Minunat!”

„Dacă simt că lipseşte ceva Bucureştiului la ora aceasta este exact acest spirit de comunitate, faptul că ne cunoşteam vecinii din blocul ăla cu celălalt, eram toţi împreună şi, neavând alte distracţii, faptul că aveam multe lucruri în comun - jucam hoţii şi vardiştii - erau minunate relaţii dintre noi, relaţiile interumane. Asta aş putea spune că mi-a fost copilăria. Dar, repet, pentru mine copilăria, întotdeauna când mă întrebaţi, este casa bunicii”, a continuat Ivașcu.

Activitatea de actor și regizor de teatru

George Ivașcu a absolvit Academia de Teatru şi Film în 1993, la clasa profesorului Gelu Colceag.

La scurt timp după absolvire, a debutat pe scena Teatrului de Comedie cu rolul „Crăcănel”, în piesa „D-ale carnavalului” de I.L. Caragiale, în regia lui Mihai Manolescu.

Trei ani mai târziu, în 1996, s-a angajat la Teatru Național „I.L. Caragiale” din București.

De-a lungul carierei sale a jucat pe scena mai multor teatre precum: Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti, Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Theatrum Mundi și Studioul Casandra.

Printre cele mai importante piese în care a avut rolul principal se află: „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale (regia Alexandru Tocilescu), „Cântăreaţa cheală” de Eugen Ionescu (regia Gelu Colceag), „Streap-tease” de S. Mrozek (regia Gelu Colceag), „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht (regia Lucian Giurchescu), „Mofturi la Union” de I.L. Caragiale (regia Gelu Colceag, Teatrul Naţional Bucureşti), „Crimă pentru pământ”, dramatizare de Grigore Gonţa după romanul omonim al lui Dinu Săraru (regia Grigore Gonţa).

A mai făcut parte din distribuţia spectacolelor: „Galy Gay” de Bertolt Brecht, regia Lucian Giurchescu, „Tarelkin” de A.V. Suhovo-Kobîlin, regia Gelu Colceag, „Nevestele vesele din Windsor” de W. Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, „Podu’ ” de Paul Ioachim, regia Horaţiu Mălăele.

George Ivașcu iubește meseria de actor. „Eu fac actorie pentru că e cea mai frumoasă profesie. Îți dă șansa de a rămâne un copil toată viața și de a te juca de-a hoții și vardiștii, plus că e o șansă imensă de a trăi și altă existență decât propria ta existență. Actoria e coloana mea vertebrală. Asta mă ține în viață. Asta îmi place cel mai tare”, povestea el pentru site-ul teatrulmetropolis.ro.

A semnat regia unor spectacole precum: „Transport de femei” de Steve Gooch la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, „Opera de trei parale” de Bertlot Brecht la Teatrul Național de Operetă, „Opt femei” de Robert Tomas la Teatrul de Stat „Radu Stanca” din Sibiu, „Cele două orfeline” după Adolphe Philippe D’Ennery și Eugen Cormon la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, „Rosencrantz și Guildenstern sunt morți” de Tom Stoppard la Teatrul din Novi-Sad (Serbia).

George Ivașcu, actor de film

De asemenea, George Ivașcu este cunoscut și pentru rolurile sale în filme celebre, precum: „Liceenii” (1986), „Asfalt tango” (1993), „Faimosul paparazzo” (1999), „Amen” (2002), „Modigliani” (2004), „Nuntă mută” (2008) şi altele.

Filmele „Liceeni”, „Asfalt Tango” și „Nuntă Mută”, în care a jucat alături de Victor Rebengiuc, pot fi vizionate și online pe VOYO.

În prezent, George Ivașcu joacă rolul Pelicanu’ în serialul Clanul. Despre acest rol, actorul spune că: „Personajul meu, Pelicanu’, care e locotenentul Clanului, a lui Bebe Măcelaru’, și care face echipă cu Iulică (Codin Maticiuc)... are un limbaj foarte pitoresc și colorat , (...) este foarte ludic”.

George Ivașcu a vorbit și despre atmosfera de la filmări, menționând că între actori este o chimie perfectă.

„În pauze râdem foarte mult împreună. Au un tonus foarte bun și, cu toate că zilele de filmare pot fi chiar foarte lungi, ce ne ține împreună e tocmai acest umor și acest spirit de colegialitate și mai ales această miză a serialului, povestea de care suntem îndrăgostiți cu toții”, a spus Ivașcu pentru PRO TV.

Din 19 februarie 2024 va începe sezonul final din Clanul.

Serialul va putea fi urmărit pe PRO TV și online pe VOYO.

Teatrul Metropolis, proiectul de suflet al lui George Ivașcu

Pe 1 noiembrie 2007, George Ivașcu, împreună cu actorul Romeo Pop, a înființat Teatrul Metropolis din Bucureşti, pe care l-a și condus din funcția de director fondator.

„E adevărat că trebuie să îi mulțumesc lui Dumnezeu că la 40 de ani mi s-a dat această frumoasă și interesantă povară de a construi un teatru. Cred că orice actor, orice regizor, orice om de teatru își dorește această șansă. Eu nu cred că sunt un director, eu sunt un actor care are grijă de un teatru”, mărturisea actorul.

În această perioadă, George Ivașcu poate fi văzut pe scena teatrului Metropolis în spectacolul ”Tango”. Următoarele reprezentații sunt pe 5 și 29 martie. 

Premii și distincții

Dintre premiile care i-au încununat cariera de actor şi regizor, menționăm:

► Marele premiu la Gala tânărului actor, Costineşti 1993, cu rolurile din spectacolul coupe „Streap-tease", realizat la Studioul Casandra;

► Premiul Toma Caragiu pentru debut la Festivalul I.L. Caragiale, cu rolul Crăcănel din „D-ale carnavalului”;

► Premiul Jules Cazaban la Festivalul Comediei;

► Premiul de interpretare la Festivalul naţional „I.L. Caragiale”;

► Premiul criticii, UNITER;

► Marele premiu pentru regia spectacolului „Şase personaje în căutarea unui autor”;

► Premiul criticii la Festivalul de teatru de la Miskolcz - Ungaria;

► Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler, Arta Spectacolului (2004).

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult