Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fructe și legume crescute în adâncul mării. Biologii au construit o seră subacvatică în largul coastelor Italiei

Your browser doesn't support HTML5 video.

În contextul schimbărilor climatice, biologii italieni testează idei care se dovedesc a fi salvatoare. Printre acestea... serele subacvatice.

În adâncul mării, cresc ierburi, fructe și legume, care nu trebuie protejate de dăunători și au parte de o temperatură constantă.

La zece metri sub apă, în largul coastelor Italiei, „înflorește” o grădină cum rar s-a mai văzut. Jan Heikrodt, corespondent RTL TV: „Busuioc mentă, grepfrut și orhidee cresc aici. Afară, peștii înoată, iar noi putem admira totul. E uimitor!” Sera subacvatică este compusă din 11 structuri din sticlă și metal, care au flux continuu de oxigen și funcționează asemenea unor clopote de scufundare. Înainte să se apuce de treabă, grădinarii se transformă în scafandrii de ocazie. Valerio Di Dio, biolog: „Plantele sunt înnebunite după razele soarelui și se dezvoltă constant.” În septembrie, temperatura apei nu scade sub 25 de grade, iar plantele sunt protejate de schimbările bruște de temperatură și de fenomenele extreme. Și... există apă din belșug. Valerio Di Dio, biolog: „Apa de mare se evaporă și se ridică sub formă de aburi fără sare.” Apoi, picăturile se scurg pe plante. Serele au fost create de o echipă de biologi italieni, care sunt preocupați de găsirea unei soluții pentru a crește plante în mod sustenabil. Francesca Picci, biolog: „Când creștem plante sub apă nu avem nevoie de pesticide, fiindcă plantele sunt protejate de dăunători în mod natural. Putem cultiva tot timpul anului, însă, evident, sezonul cald oferă un mediu mai prielnic, în materie de lumină și temperatură.” Serele subacvatice aduc beneficii și vieții marine, deoarece acționează precum recifurile în care se adăpostesc pești.

Ideea urmează să fie testată și în alte țări. Așa că sunt șanse ca, pe viitor, să găsim pe rafturile magazinelor și ierburi, ori legume crescute sub apă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult