Modifica setarile cookie
Toate categoriile

FOTO Povestea impresionantă a insulei ce seamănă cu o amprentă de deget. Secretul care o face să aibă acest aspect

Imaginile surprinse de Google Earth arată frumusețea deosebită a insulei Bavljenac, ce aparție de Croația. Bucata de pământ seamănă izbitor de tare cu o amprentă de deget datorită unui șir de pereți vechi din piatră.

Insula este nelocuită și are o suprafață de 0,14 metri pătrați. Pereții din piatră, uniți între ei, ar măsura 23 km. Potrivit Oficiului Național de Turism al Croației, insula situatiă în Marea Adriatică a fost folosită pentru agricultură de fermierii unei alte insule învecinate - Kaprije.

Aceștia au curățat insula de vegetația nedorită pentru a face loc plantațiilor de smochini și copaci citrici, dar și viței de vie, construind o rețea de pereți din piatră pentru a proteja plantațiile de vânt și pentru a împărți parcelele, scrie dailymail.co.uk.

Zidurile de piatră - ce datează încă din anii 1800 - au fost create folosit o tehnică cunoscută sub numele de „zidărit cu piatră uscată” ce implică stivuirea și interblocarea pietrelor.

În timp ce pomii fructiferi nu se mai găsesc pe insulă, zidurile au rămas acolo și sunt protejate de UNESCO din 2018.

Citește și
avion
Ce destinații exotice au ales majoritatea românilor de Crăciun și Revelion

„Bavljenac, insula iubită de soare, odată dotată cu vițe de vie și arbori, acum este un tribut cultural al bogăției și al liniștii mediteraneene care așteaptă să fie redescoperită și savurată”, a transmis Oficiul Național de Turism.

Curioșii pot închiria o barcă pentru a face înconjurul insulei, însă aceștia nu pot trage la țărm deoarece nu există nici diguri, nici porturi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult