Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Festivalul tarafurilor, la Tismana, Gorj. Niculina Stoican: „Toate genurile muzicale s-au dezvoltat din cântecul popular”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Azi este Înălțarea sau Ispasul, iar în multe locuri din țară sunt organizate petreceri, fiind zi de sărbătoare.

La Tismana, în Gorj, câteva mii de persoane sunt așteptate la un festival al... tarafurilor, tarafuri care sunt tot mai puține la nivel național.

Primii lăutari au urcat pe scenă miercuri după amiază. Lăutari din întreaga Oltenie, dar și din Cluj, Harghita sau Suceava, urcă zilele acestea pe scena de la Tismana.

Adrian Bobirci, lăutar: „Eu m-am născut, vorba aceia, cu instrumentul în casă acolo, de la părinți, de la străbunici."

Spectacol a făcut și un taraf format din copii din Gorj și Dolj, singurul care există, de altfel, în Oltenia.

Citește și
hangariada iasi
Hangariada, singurul festival de artă, muzică şi zbor din România, are loc la Iaşi. Cum s-au văzut acrobațiile de pe cer

Edy a cântat melodii învățate de la bunica lui.

Eduard Mihai Ionescu, solist de muzică populară: „Mergi cu formația, cânți, nu ai alte pasiuni – mai am și unele, dar momentan pe asta am găsit-o."

Elena Popescu, bunica lui Edy: „De mic copil am tot cântat cu el și i-a plăcut. Eu îi repetam cântece de le știam de când eram copil sau tânără."

Constantin Arcuș, profesor coordonator taraful Ionel Cercel din Dănciulești, Gorj: „Din nefericire, în toată Oltenia nu există decât un singur taraf de copii, acela pe care l-ați văzut pe scenă. Școlile populare de artă nu fac grupuri pentru a cânta, toată lumea se mulțumește că să îi facă să cânte individual, se câștigă mulți bani din chestiunea asta și atât."

Un juriu format din specialiști în domeniu îi va desemna la final pe câștigătorii festivalului dedicat lui Geacu Cătăroiu, un vestit lăutar din Tismana.

Niculina Stoican, membru juriu, director Ansamblul Maria Tănase Craiova: „Esența pentru noi, pentru români, asta este. Toate genurile muzicale s-au dezvoltat din cântecul popular, toate genurile muzicale."

Prof. univ dr. Mihail Adrian Șerban, Institutul de Etnografie și Folclor București, președinte juriu:

„Un astfel de cântec care acum se aude pe fundal nu va pieri niciodată. Și iată că Maria Lătărețu trăiește prin acești soliști, Geacu Cătăroiu trăiește prin aceste cântece."

În cadrul festivalului, care va continua până vineri seară, vor cânta și lăutari din Bulgaria și Serbia.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult