Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Festivalul de la Aiud, călătorie folclorică în inima Transilvaniei. Ansamblurile internaționale au uimit publicul

Your browser doesn't support HTML5 video.

La Aiud, în Alba, Festivalul Internațional de Folclor i-a purtat pe localnici într-o călătorie în jurul lumii.  

Peste 300 de artiști au etalat cu mândrie obiceiurile din țările de baștină. Unii au traversat oceanul ca să participe la evenimentul din inima Transilvaniei.

Ansamblul mexican a făcut senzație cu ținutele viu colorate, care se roteau pe muzica veselă a mariachilor. Dansurile străvechi ale aztecilor au oprit toți trecătorii din drum.

Ansamblu din Mexic: „Aceasta este o reprezentație a Catrinelor și, știți, reprezintă moartea. Dansatorii azteci, ei sunt zeii, el este Zeul Morții, iar ea este o zeiță. Aceasta este pe scurt povestea noastră”.

Nicio țară nu s-a lăsat mai prejos. Maratonul de dans i-a antrenat și pe cei din public.

Citește și
pompieri
Zeci de militari din șapte județe se întrec la Alba Iulia, în probe de viteză și îndemânare. „Avem nevoie de curaj”

Bărbat: „Este foarte frumos, foarte frumos. Am dansat, cum să nu”

Ansamblu Italia: „Prezentăm tradițiile noastre din folclorul sicilian, dansurile și cântecele siciliene. Noi trăim într-o țară unde facem lucrurile din suflet și asta prezentăm aici”.

Ansamblu Macedonia de Nord: „Acestea sunt costumele noastre tradiționale din diferite regiuni și reprezintă oamenii care locuiesc acolo”.

Desigur, nu puteau lipsi ansamblurile românești.

Ansamblu Aiud: „Este o onoare, mă simt foarte bine și mă bucur că putem să ducem tradiția, că putem să arătăm publicului portul nostru popular”.

Ansamblu Aiud: „Este un schimb cultural, vedem costumele lor populare, obiceiurile lor, mâncărurile lor și noi le arătăm pe ale noastre”.

Artiștii au pornit apoi într-o paradă prin oraș. Localnicii s-au bucurat din plin de aceste momente care au însuflețit localitatea de pe malul Mureșului.

Tânără: „Foarte frumos. Vin ansambluri din diferite țări și ne încântă. I-am și filmat pentru că ne place să avem amintiri”.

Femeie: „Super fain, am urmărit și aseară tot spectacolul”.

Evenimentul este organizat de un consiliu internațional, partener oficial al UNESCO.

Oana Badea, primarul municipiului Aiud: „Este un tip de eveniment care te duce spre esența lucrurilor și ceea ce nu ar trebui să piară niciodată, și anume tradiția.”

Festivalul continuă și duminică, cu promovarea altor tradiții.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult