Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Festival dedicat smochinelor organizat la Sviniţa, în Clisura Dunării. Turiştii au fost așteptați cu vin și ţuică

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ne oprim acum în Ţinutul Smochinelor - în Clisura Dunării, unde a fost organizat în week-end un festival dedicat acestor fructe dulci şi aromate.

Producătorii i-au aşteptat pe turişti cu dulceaţă, dar şi cu vin, ţuică şi chiar lichior de smochine. La Sviniţa, în Clisura Dunării, sunt plantaţii întregi de smochini, aşa că sortimentele de dulceaţă sau băutură din aceste fructe nu sunt deloc puţine. Turiştii veniţi la festival au gustat, au analizat şi au şi cumpărat.

Turist: "Țuică, vin, o dulceață, oricum sunt foarte bune, am gustat deja."

Cine nu s-a putut limita la un singur produs a scos din buzunar câteva zeci sau chiar sute de lei.

Localnică, comerciantă de produse din smochine: "70 de lei litrul de țuică, 80 de pălincă, 15 lei de dulceață, siropul 20 de lei – și se vinde – da". În urmă cu 20 de ani primii localnici din Sviniţa au decis să renunțe la culturile de porumb și grâu și să se orienteze către livezile de smochini, iar acum se bucură din plin de roadele muncii lor.

Ion Ianculovici – localnic, proprietar plantație smochini: "Mi-am făcut o plantație și decât să dau cu sapa mai bine culeg mai ușor smochinii ăștia crăpați de ploaie o să fie culeși special pentru țuică, iar smochinii de dulceață sunt smochinii semicopți pentru că atunci când se fierb în oală să nu pocnească să iasă sămânța, aici e secretul".

Anul acesta, sunt peste 30 de producători în zonă, spune primarul localităţii.

Nicolae Curici – primar comuna Sviniţa: ”În fiecare an plantează tot mai mulți smochini, își măresc livezile și văd că au învățat și puțin comerț, au produse din ce în ce mai diversificate".

Festivalul Smochinelor de la Sviniţa a ajuns anul acesta la cea de-a 23-a ediţie.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult