Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fermierii au început recoltatul de plopi energetici. Au o putere calorică mai mare decât lemnul obișnuit. La ce sunt folosiți

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deși este încă iarnă, unii fermieri au început recoltatul. Plantații apărute de curând la noi în țară au acum perioada în care dau rod.

Printre ele sunt și cele de plop energetic. Sunt arbori folosiți pentru încălzire, cu o putere calorică mai mare decât lemnul obișnuit, dar mai ieftini.

Un utilaj cu un braț puternic retează plopii și îi așează în stive. Filmată de la înălțime și redată cu viteză mărită, secvența pare desprinsă dintr-un joc lego.

După ce sunt recoltați, plopii sunt tocați mărunt și pot fi folosiți la încălzire cu niște centrale speciale.

România are în jur de 2.000 de hectare plantate cu plopi energetici. Acești arbori pot fi recoltați o dată la cinci ani, pentru că rădăcina lor rămâne în pământ și se regenerează.

Citește și
ucraina, crimeea
Washington Post: Războiul cu Rusia ar putea dura zeci de ani în Crimeea

Costurile cu încălzirea cu centrale care folosesc plopi energetici tocați mărunt sunt la jumătate față situația în care se folosește lemn.

Alexander Degianski, directorul unei ferme: „Plopul energetic poate fi folosit la centrale de cartier, la blocuri cu încălzire comună”.

Cei mai mari consumatori de plopi energetici sunt fabricile de ciment. Societatea de termoficare din Timișoara a anunțat că va folosi și ea acest tip de combustibil, dar până acum nu a implementat sistemul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult