Fenomen spectaculos în Marea Neagră. O creatură marină a invadat litoralul românesc, iar apa și-a schimbat culoarea
Your browser doesn't support HTML5 video.
Vietățile marine au ajuns până la țărm, în Constanța, dar și în stațiunile din sudul litoralului. Au fost aduse de furtunile din ultima perioadă.
Biologii spun că nu sunt periculoase, dar ne recomandă să nu le atingem.
Mai mulți pescari ieșiți în larg dis-de-dimineață au găsit în plase un covor uriaș de meduze.
Și la mal turiștii au înotat printre ele.
Specia, denumită Rhizostoma pulmo sau, popular, plămân de mare, are 20-30 de centimetri in diametru și este des întâlnită în Marea Mediterană. S-a înmulțit ca urmare a temperaturilor ridicate și cu toate că marea noastră nu este la fel de sărată, de câțiva ani s-a adaptat aici. Meduzele apar mai degrabă toamna, când bate vântul cu putere dinspre nord, iar furtunile le aduc până la mal.
Meduzele albastre, luate de curenți și împinse spre litoralAdrian Bâlbă, biolog: „Sunt luate de curenți și duse înspre sud în ape mai calde, însă dintre ele, multe sunt împinse în zona litorală. Sunt niște meduze care în alte mări și oceane cresc mai mari, la noi ce e caracteristic pentru ele, este adaptarea la apa salmastră. Noi nu avem o apă atât de sărată ca în Meditarană sau Atlantic unde întâlnim aceste meduze”.
Adrian Teacă, biolog: „Specia o găsim din ce în ce mai mult și din ce în ce mai mare și în cantități din ce în ce mai mari la mal, fiind împinsă de curenți, fiind și slăbită, la sfârșitul ciclului de viață, e și normal să o găsim în zona asta și să fie și prinsă în plasele pescarilor”.
În aceste zile, meduzele pot fi văzute pe plajele din Constanța, dar și la Eforie, Costinești și Mangalia.