Expoziție de graffiti pe clădirile din București. Cum contribuie picturile la protejarea mediului
Your browser doesn't support HTML5 video.
Într- un cartier gri din Capitală găsim pe una dintre fațade o explozie de culoare. De vină este Recis, un artist care pictează pe clădiri de aproape 18 ani.
Pasiunea lui a devenit în timp și modul prin care își câștigă traiul. La un graffiti întins pe patru etaje lucrează de o săptămână.
Recis, artist: „Tema lucrării este Filtru Însuți, respectiv și numele acesteia. Fata asta e un model și culorile pe care le-am ales fac parte din cromatica mea specifică. Sunt niște culori reprezentative pentru mine”.
Lucrarea face parte dintr-o expoziție de grafitti care se va întinde pe o mie de metri pătrați în toată Capitala. Fiecare desen are câte o temă, dar împreună formează o poveste. Față de acum câțiva ani, când acest tip de artă era perceput ca un act de vandalism, acum oamenii se opresc să facă fotografii.
Recis, artist: „În ultima perioadă am început să primim feedback-uri destul de pozitive. Zilele trecute, o vecină drăguță a venit și mi-a adus o cafea, m-a văzut că lucram duminica și eram singur și a zis să facă un gest drăguț. Reacții din ce în ce mai pozitive și mă bucură lucrul acesta”.
Aceste picturi uriașe contribuie și la protejarea mediului.
Raluca Ștefan, organizatorul campaniei: „În cadrul proiectului s-a folosit 25% vopsea care purifică aerul, 75% vopsea ecologică, mușchi verde și panouri solare, care iluminează acest mural în timpul nopții”.
În alte orașe din Europa de Est, arta urbană a fost susținută tocmai pentru că infrumesețează zonele în care sunt clădiri mai puțin reușite, în special din perioada comunistă.