Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Expoziție cu bijuterii din aur masiv, cu o istorie de peste 1.500 de ani, la Muzeul de Istorie a Transilvaniei

Your browser doesn't support HTML5 video.

O expoziție cu bijuterii din aur masiv, ce datează din secolele IV - V, îi poartă pe vizitatorii Muzeului de Istorie a Transilvaniei printr-o epocă de mult apusă.

Sute de piese lucrate manual - printre care pandative, verighete și lănțișoare - pot fi admirate la Cluj-Napoca. Unele dintre ele sunt aduse din Budapesta și Viena.

Vedeta expoziției este o broșă, ce datează de la sfârșitul secolului al IV-lea. Ar fi aparținut unui împărat și a fost găsită, din întâmplare, de un localnic din Șimleul Silvaniei, în timp ce era la săpat. Bijuteria inedită surprinde prin cromatică și prin faptul că, pe lângă aur, împodobită cu diferite pietre prețioase. Agnes Gădac, muzeograf: „Din această epocă a migranților nu cred că avem o piesă mai valoroasă. Era un accesoriu de vestimentație, dar și o bijuterie.” O altă piesă cu o poveste inedită este un platou din aur masiv, care face parte din tezaurul „Cloșca cu Pui de Aur.” Exponatul a fost tăiat, pentru a fi vândut, însă autoritățile au reușit să-l recupereze. Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, profesor de istorie: „Pot să vadă o serie de populații care astăzi nu mai există și care, bineînțeles, au lăsat urme care sunt extrem de valoroase nu numai pentru istorie, dar în general pentru societate.” Vizitatorii au rămas uimiți de frumusețea acestor bijuterii cu o istorie de peste 1.500 de ani. Bărbat: „Expoziția reprezintă mai ales secolul al V-lea și conține mai multe tezaure de aur. Piesa care mi-a plăcut cel mai mult! Fibula.” Femeie: „A fost foarte interesantă. Partea de bijuterii. Era un inel foarte drăguț acolo.” Femeie: „A fost foarte frumoasă, mi-a plăcut. Am avut și ghid.” Expoziția de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei poate fi vizitată de marți și până duminică. Un bilet costă 20 de lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult