Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Explorarea locurilor abandonate din orașe începe să prindă la tineri: ”Nici nu puteam să-mi imaginez că pot face așa ceva”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În dicționar începe să își facă loc o nouă expresie: ”explorator urban”. Asta îi definește pe acei tineri care fotografiază clădiri abandonate, fabrici dezafectate sau construcții înalte. Și implică aventură, neprevăzut și adrenalină.  

Și pentru că toate acestea presupun riscuri destul de mari și, uneori, sunt la limita legală, au apărut și cursuri prin care cei pasionați învață măsurile de siguranță și limitele unui explorator urban.

Cristian descoperă arta în clădirile abandonate, cu ajutorul obiectivului aparatului foto. Înainte să înceapă explorarea, se documentează temeinic și ia în calcul orice risc, fără să lase nimic la voia întâmplării. Așa a ajuns la ruinele unei biserici, abandonată de zeci de ani, în inima munților Apuseni.

Cristian Lipovan, explorator urban, fotograf: „La fața locului, tot timpul mă asigur să nu cadă ceva, să nu fie o chestie care poate să se rupă, să cadă, e foarte important să respectăm locul în care intrăm, să nu distrugem nimic, dacă o ușă e închisă, nu o spargem ca să intrăm”.

Alexandra Clej: „Nu este deloc ușor de ajuns la o astfel de clădire abandonată, care poate fi unul dintre locurile preferate de exploratorii urbani. Această clădire este lăsată de izbeliște de mai bine de 10 ani, iar structura sa de rezistență pare destul de șubredă”.

Citește și
Jacinda Ardern
Motivul pentru care Jacinda Ardern a mers la Polul Sud. „Când vezi cu ochii tăi, capătă altă greutate avertismentele”

Comunitatea exploratorilor urbani se dezvoltă tot mai rapid, mai ales în rândul tinerilor.

„Aici mai am un ham, pe care pot să îl pun și pe piept”.

Explorator urban: „Am ajuns la unele locații la care nici măcar nu mă gândeam la început, nici măcar nu puteam să îmi imaginez că pot să fac așa ceva”.

”Nu trebuie să te duci niciodată singur, se poate întâmpla orice” 

România începe să devină atractivă și pentru ”exploratorii” din Europa. Aceștia se străduiesc să afle locațiile unor fabrici, silozuri sau ale altor construcții abandonate.

Liviu Stan, explorator urban: „E o competiție în zona asta, cine este primul acolo își înfige steagul și nu vrea să dea mai departe. Nu trebuie să te duci singur niciodată, se poate întâmpla orice, cazi undeva, se rupe podeaua cu tine, ajungi într-un subsol, nu mai poți să ieși”.

În București au început să se organizeze chiar și cursuri de explorare urbană.

Alex Iacob, explorator urban: „Le-am gândit pe o perioadă de o lună, în primul rând niște ore teoretice și o latură practică, în care efectiv se vor explora niște locații”.

Prețurile pentru un astfel de curs ajung până la 300 de euro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult