Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Experiență inedită în curtea unei mori din Iași. Zeci de familii au petrecut într-o atmosferă desprinsă din vremurile trecute

Your browser doesn't support HTML5 video.

Curtea unei mori din judeţul Iaşi a prins viaţă în weekend, când zeci de familii i-au trecut pragul. Oamenii au petrecut într-o atmosferă desprinsă din vremurile trecute.

Un deliciu culinar a fost pregătit pentru ei: carne proaspăt gătită, cartofi pe plită sau tăieţei cu fructe de mare. Copiii s-au jucat, dar au învăţat şi să macine făina, să gătească sau să facă experimente ştiinţifice.

În curtea unei vechi mori dintr-un sat aflat la 30 de kilometrii de Iaşi, atmosfera a fost desprinsă parcă din filmele vechi româneşti.

De jur împrejur, totul era decorat cu elemente folclorice, care au alcătuit decorul perfect pentru fotografii în familie.

Femeie: „Energia e foarte caldă, simplă, naturală, rurală și foarte aproape de natură. Mă descalț ca să mă împământez un pic ca în oraș nu avem atâta iarbă”.

Citește și
casa groazei
Cum au reușit doi copii, de șapte și nouă ani, să scape dintr-o casă a groazei. Se comportau ca „niște oameni ai peșterilor”

Gazdele au pregătit bunătăţi pe care le-au preparat chiar în faţa musafirilor. Carnea a sfârâit pe plită, iar porcul înăbuşit şi cartofii copţi au ademenit oamenii rapid către mese.

Bărbat: „Am luat niște cartofi copți cu puțină brânză și pesto. Și niște morcovi marinați”.

Oamenii au stat la rând ca să încerce chiar și un preparat cu specific spaniol, gătit însă cu produse locale.

Cei mici au învăţat să gătească sărăţele sau paste, s-au jucat cu apa și au făcut experimente stiinţifice.

Fetiță: „Dacă vrei să ghicești ce e asta, este fier”.

Reporter: Îți place experimentul?

Fetiță: „Da, e fain. Odata ce pui asta aici, fierul, ce prinde el, parcă e mai greu”.

Cei pasionaţi de spaţiul cosmic au privit cerul cu telescopul.

Bărbat: „Este altceva decât statul la oraș. Au ocazia să vadă altceva decât statul cu ochii în ecrane”.

Cecilia Țugulia, organizator: „Am încercat să îmbinăm tradiția cu actualul, să punem în valoare ce a fost bine făcut în neamul nostru și ce vrem să dăm mai departe copiilor noștri”.

La final, participanţii au trecut printr-un mic târg de produse locale, de unde au putut cumpăra inclusiv legume proaspete, abia culese.

Preţul unui bilet pentru două zile a fost de 60 de lei, iar copiii sub 12 ani au avut accesul gratuit.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult