Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Exercițiu de amploare al Salvamont. Echipe din opt țări au avut de înfruntat provocările unei misiuni în caz de avalanșă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste 150 de salvamontiști din opt țări au participat, la Rânca, la cel mai amplu exercițiu de profil din Europa. Împărțiți în echipe, au avut de înfruntat atât provocările unei misiuni în caz de avalanșă, cât și bariere lingvistice.

Pentru ca exercițiul să fie și mai interesant, participanții au fost împărțiți în echipe, iar traseul a fost ales în așa fel încât să urmeze întocmai pașii unei acțiuni de salvare montană pe timp de iarnă.

Salvatorii au fost nevoiți să folosească inclusiv schiurile și echipamentul de cățărare pentru a găsi - potrivit scenariului - victime, în urma producerii unei avalanșe.

Sergiu Frusinoiu, Salvamont Prahova: „Avem Italia, Austria și România, doar atât. Vorbim aceiași limbă că doar salvarea montană nu e diferită în alte țări față de noi”.

Salvamontist din Austria: „A fost dificil să lucrez cu alți oameni de alte naționalități pentru că au fost bariere de limbă. A fost dificil și în privința denumirii obiectelor folosite, să ceri o carabină în engleză sau în română...”

Citește și
Disparut
Un tânăr a dispărut la o zi după Anul Nou. Trei zile mai târziu a fost găsit spânzurat în pădure, în Gorj

Pentru ca misiunea să semene cât mai mult cu una reală, a fost folosit inclusiv un elicopter SMURD.

Mai mulți turiști aflați în zonă la schi au urmărit întreaga desfășurare de forțe.

Turist: „Îmi creează o stare de încredere suplimentară, chiar îi urmăresc de ani de zile și sunt de admirat”.

Turistă: „Oamenii aceștia își pun viața în pericol ca să salveze un rebel. Sunt situații în care nu au avut încotro”.

La eveniment a fost prezent și Andi Moisescu, voluntar în cadrul Salvamont România.

Andi Moisescu, voluntar: „Am venit să știe lumea că există, că se pot baza pe ei, una la mână, și doi la mână, să vedem cam care e nivelul nostru comparativ cu nivelul din lume”.

La exercițiu au fost prezenți și reprezentanți ai Comitetului Internațional de Salvare Alpină și de la ISU România, pregătiți să intervină în caz de urgență.

Ghebhardt Barbisch, reprezentant Comitetul Internațional de Salvare Alpină: „Salvamont, în calitate de organizator, a făcut o treabă foarte bună. Cred că Salvamont este acolo sus, în top”.

Sabin Cornoiu, șef Salvamont România: „Sunt exerciții complexe, care reprezintă, de fapt, ceea ce facem noi zi de zi. Asta ne-am dorit prin această întrunire, să arătăm tuturor ce înseamnă să fii salvator montan”.

Evenimentul a fost organizat prima oară în 2022, când a reunit 17 echipe de salvare din România și una din Serbia. S-a dovedit un succes, așa că anul acesta au fost opt țări participante.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult