Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Eliminarea restricțiilor a dus la reluarea internshipurilor. Marile companii din România caută viitori angajați

Your browser doesn't support HTML5 video.

După doi ani, în care, din cauza pandemei, firmele și-au redus masiv programele de practică pentru tineri, eliminarea restricțiilor a dus la reluarea așa-numitelor „internship-uri”.

Companii mari, din toate domeniile, caută elevi și studenți, dornici sa afle cum funcționează procesul de producție. Fără această practică, viitorii angajați se descurcă mai greu la locul de muncă și au nevoie de stagii de pregătire, care înseamnă un cost în plus pentru angajator.

Într-o companie unde se produc conducte pentru instalațiile petroliere, stagiile de practică plătită au fost reduse drastic. Acum - fără restricții impuse de pandemie - conducerea caută 45 de tineri ca să îi școlească.

„Oferim oportunitatea să învețe elemente ce țin de partea, de exemplu, producției cu optimizarea proceselor noastre. Ei sunt inserați în departamentele noastre operative și în fabrică”, explică un specialist în recrutare.

Alte firme au început să reia programele de practică pentru elevii din școlile profesionale - și ele oprite de pandemie.

Citește și
McDonald's: Închiderea restaurantelor din Rusia costă 50 mil dolari/lună, îi va plăti în continuare pe cei 62.000 de angajați
McDonald's: Închiderea restaurantelor din Rusia costă 50 mil dolari/lună, îi va plăti în continuare pe cei 62.000 de angajați

„Au venit copii la practică și profilul modelor și profilul electromecanic. Profilul nostru este unul mai special, turnarea fontei, și pregătirea presupune îndrumarea la locul la muncă”, a spus un tutore de practică.

„Sunt multe oportunități și în alte domenii de genul celor economice, achiziții, HR, inclusiv în fabrici în producție”, a spus un specialist în resurse umane.

Specialiștii în resurse umane susțin că lipsa programelor de practică în ultimii 2 ani a afectat mult firmele - care au fost nevoite să angajeze tineri fără niciun fel pregătire.

O altă problemă este că, în România - potrivit Centrulului Român de Studii Europene - doar 10 la sută dintre elevi au acces la învățarea practică, comparativ cu media europeana de 61 la sută.

„Au fost situații când agenții economici au declinat activitatea și au preferat ca elevii să rămână în școli”, a declarat inspectorul general al ISJ Cluj.

Potrivit reprezentanților platformei de recrutare eJobs, anul acesta a adus o creștere a ofertei de locuri de muncă. Doar în prima lună firmele au pus la bătaie peste 37 de mii de posturi, iar programele de practică au reprezentat mai bine de 3 la sută dintre acestea.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult