Elicopter SMURD pus să zboare la Botoșani pentru imagine, în timp ce doi pacienți aveau nevoie disperată de el. Reacția SMURD
Un elicopter SMURD a fost trimis la ordinul expres al lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, pentru a participa la operațiunile de căutare a micuțului Aryan, deși nu avea niciun fel de dotare care să-l facă util, în timp ce doi pacienți în stare extrem de gravă aveau cu adevărat nevoie de el, scrie Monitorul de Botoșani.
Singura logică a acestui demers pare a fi una de imagine pentru MAI și autoritățile de la București, iar situația a fost confirmată atât de cadre medicale de la Botoșani, cât și de Inspectoratul General de Aviație (IGAv) al MAI.
Pe 18 martie, atenția întregii țări era îndreptată asupra căutărilor lui Aryan, dat dispărut de familia sa cu o zi înainte.
Sute de oameni l-au căutat pe băiețelul de 2 ani în zona împădurită a comunei Tudora, iar printre mijloacele puse la bătaie de autorități s-a aflat și elicopterul SMURD care deservea întreaga regiune, trimis să survoleze zona prin ordin de la București.
Problema este că elicopterul SMURD nu este dotat cu niciun fel de aparatură de căutare, iar zborul său deasupra unei păduri nu ajuta cu nimic operațiunea în sine. În zonă se aflau însă camerele de filmat ale tuturor televiziunilor din România, iar cadrele cu un elicopter SMURD zburând în căutarea copilului dispărut dau foarte bine la jurnalele de știri, dar și în conștiința oamenilor, care văd astfel că autoritățile se implică.
Elicopterul SMURD a fost trimis la ordinul șefului DSU, Raed ArafatNevoia de imagine a șefilor de la București aproape însă că a sacrificat două vieți. Astfel, în timp ce elicopterul SMURD defila pentru televiziuni, un copil cu mâna sfârtecată și un bărbat cu infarct aveau cu adevărat nevoie de o salvare aeriană.
„Având în vedere Dispoziţia secretarului de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, nr. 586 din 18.03.2024, emisă ca urmare a solicitări de asigurare a suportului aerian, transmisă de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General de Aviaţie al M.A.I. a participat cu o resursă de zbor de tip EC-135, aflată în serviciu la Punctul de Operare Aeromedicală laşi, la o misiune de căutare în sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani”, a sunat explicația oficială pentru zborul inutil al elicopterului SMURD, venită de la căpitanul Eugen-Corneliu Fricosu, purtător de cuvânt al IGAv, pentru sursa citată.
Conform reprezentantului IGAv, în momentul în care a fost primită solicitarea de sprijin, elicopterul aflat în serviciu la Punctul de Operare Aeromedicală laşi reprezenta cea mai apropiată resursă aeriană disponibilă.
Reprezentanţii IGAv subliniază, în răspunsul dat, că Punctele de Operare Aeromedicale sunt structuri operaţionale de zbor, special constitute pentru intervenţie, căutare-salvare şi transport sanitar, funcţionând ca serviciu integrat pe baza normelor, ordinelor, dispoziţiilor şi protocoalelor în vigoare.
Elicopterul SMURD nu a preluat un bărbat cu infarct ca să zboare pentru imaginea șefilorAceştia au mai adăugat că misiunea a fost „executată sub rezerva asigurării tuturor intervenţiilor aeromedicale de urgenţă ce aveau prioritate”.
Realitatea pare să îi contrazică. După cele comunicate de la Bucureşti, misiunea elicopterului de la Iaşi s-a desfăşurat în data de 18.03.2024, intervalul orar 09:15 – 12:10. Asta cu toate că reprezentanţii ISU Botoşani şi cadrele medicale din Botoşani aşteptau ca elicopterul să aterizeze pentru a prelua un pacient în stare gravă.
Astfel, la ora 08:45, ISU Botoșani aștepta elicopterul SMURD pentru un bărbat de 61 de ani cu infarct. După câteva zeci de minute de aşteptare, echipajele de urgenţă au fost informate că elicopterul nu mai vine.
„Ni s-a transmis că elicopterul a plecat la o altă misiune, la un copil. Pacientul cu infarct să fie transportat terestru. În condiţiile în care pacientul avea nevoie să ajungă cât mai repede la Iaşi, iar în tot timpul cât a fost pregătit pentru elicopter şi s-a aşteptat, ar fi putut ajunge cu ambulanţa”, a spus un cadru medical din Spitalul Judeţean Botoșani.
La amiază, situaţia s-a repetat, însă cu un caz şi mai grav. Un copil de 11 ani, din Coşula, a ajuns la Urgenţe cu ambulanţa, cu secţiune de tendoane şi vase de sânge la nivelul mâinii. Copilul s-a rănit grav împingând o maşină în curtea unui magazin din sat, la insistenţele proprietarei magazinului. Mâna acestuia a trecut prin farul maşinii, care se crăpase, şi s-a ales cu rana gravă. Copilul avea nevoie de o intervenţie chirurgicală cât mai rapidă, în centrul universitar din Iaşi. Era aproape de ora 14.
Din cauza elicopterului SMURD nu au putut fi ridicate dronele cu termoviziune, care ar fi ajutat cu adevărat la găsirea lui Aryan„S-a luat imediat decizia transferului la Iaşi. Era clar că are nevoie de o intervenţie laborioasă la mână. S-a sunat pentru a cere elicopterul SMURD pentru a ajunge cât mai repede la Iaşi. Dar ni s-a transmis că în continuare este indisponibil, în urma acţiunilor de căutare de la Tudora”, a declarat un alt medic, din cadrul secţiei de pediatrie. Ulterior, băiatul a fost dus la Iaşi cu o ambulanţă, iar intervenţia chirurgicală a durat mai bine de şase ore.
Iar viețile puse în pericol de zborul pentru imagine al șefilor SMURD nu sunt singurele urmări negative ale acestui demers.
Din cauza elicopterului care trebuia să dea bine pe sticla televizoarelor nu au putut fi ridicate de la sol trei drone cu termoviziune, care chiar ar fi putut ajutat la găsirea copilului dispărut. Practic, micuțul Aryan putea să nu mai fie găsit tocmai din cauza elicopterului SMURD pus să defileze pe acolo.
În cele din urmă, băiețelul a fost găsit de trei polițiști care căutau pe jos, prin pădure. Un miracol care parcă s-a produs în ciuda sorților devenite de-a dreptul potrivnice prin decizia de PR a șefilor SMURD de la București.
Ce spune SMURDReferitor la operațiunile de căutare-salvare desfășurate în data de 18.03.2024, în județul Botoșani, pentru corecta informare a opiniei publice, Inspectorarul General de Aviație al M.A.I. face următoarele precizări:
În data de 18.03.2024, Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. a fost solicitat de Poliția Română pentru a se alătura operațiunilor de căutare-salvare din județul Botoșani, pentru găsirea unui copil în vârstă de doi ani.
Cea mai apropiată resursă aeriană de intervenție era elicopterul 297, dotat cu sistem FLIR (sistem electrono-optic cu termoviziune), aflat la Suceava.
În momentul primirii solicitării, comandatul echipajului a raportat că elicopterul 297 are o defecțiune tehnică, neputând executa misiunea de căutare, fiind necesară o perioadă pentru identificarea cauzelor și remedierea defectelor.
Având în vedere timpul îndelungat de la momentul anunțării dispariței copilului, zona întinsă în care se efectuau căutările, condițiile meteorologice nefavorabile, indisponibilitatea tehnică a elicopterului 297 și urgența generată de faptul că orice moment care trece până la găsire reduce semnificativ șansele ca minorul să fie în viață, a fost direcționat elicopterul aflat în serviciu la Punctul de Operare Aeromedicală Iași.
Conform prevederilor legale în vigoare, elicoptetele aflate în serviciu la punctele de operare aeromedicale sunt abilitate să execute misiuni complexe de salvare, inclusiv misiuni de căutare-salvare, reprezentând în aceste situații resurse de suport pentru mijloacele de intervenție de la sol.
De asemenea, în operațiunile de căutare-salvare, îndeosebi când persoana căutată este un minor, sunt implicate toate resursele disponibile, atât umane, cât și tehnice, parte a structurilor abilitate, precum și din cadrul societății civile, cu scopul comun de a găsi în viață, într-un timp cât mai scurt, persoana disparută.
Misiunile de căutare-salvare pe timp de zi se pot executa cu elicoptere, fără utilizarea de sisteme electrono-optice de căutare, ținând cont de avantajele pe care le oferă aeronavele, prin survolarea și cercetarea unei zone întinse de teren și capacitatea de a ateriza și decola din zone greu accesibile.
În acest sens, dorim să readucem în atenția opinei publice, misiunea de căutare-salvare din zona localității Bisoca, județul Buzău, unde o fetiță a fost găsită de echipajul elicopterului IAR-316B Alouette, aeronavă care nu dispune de sisteme electrono-optice, căutarile fiind făcute din aeronavă, de persoanele din compunerea echipajului.
Referitor la intervenția elicopterelor dotate cu FLIR (sistem electrono-optic cu termoviziune), precizăm că, la ora 11:38, după remedierea defecțiunii tehnice, elicopterul 297 a decolat de la Suceava pentru misiunea căutare-salvare din județul Botoșani, iar, la ora 12:36 elicopterul 290 a decolat de la București pentru a se alătura operațiunilor de căutare.
Începând cu ora 11:57, elicopterul 297 a început activitatea de căutare, până la ora 13.00, când, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, misiunea nu a mai putut fi executată în condiții de siguranță.
Elicopterul de la P.O.A. Iași a decolat din zona localității Tudora la ora 12.10, aterizând la Iași la ora 12.50.
Referitor la intervenția dronelor facem precizarea că acestea au acționat atât înaintea elicopterelor, cât și după ce acestea și-au încetat activitatea de căutare, neaflându-se simultan în zbor din motive de siguranță aeronautică, pentru a se evita riscul de coliziune.
Totodată, dat fiind caracterul tendențios al articolului, "pacienți abandonați de elicopterul pus să zboare pentru imagine", dorim să reafirmăm că dezideratul principal al instituției noastre este reprezentat de salvarea vieții semenilor noștri, instituția noastră făcând parte din sistemul medical de urgență din România, care reprezintă un ansamblu de structuri, forțe, mecanisme și mijloace de intervenție.
În ceea ce privește cazul pacientului cu infarct, precizăm că pacientul nu a fost în niciun moment abandonat, așa cum autorul articolului din Monitorul de Botoșani dorește să inducă în eroare opinia publică, pacientul fiind transferat la Iași, cu o ambulanță, cu respectarea protocoalelor de transfer interclinic aflate în vigoare.
Referitor la afirmația conform careia "elicopterul a refuzat în aceeași zi, aproape de ora 14, să intervină în Botoșani pentru salvarea unui copil, pe motivul că era indisponibil, fiind implicat în operațiunile de căutare din localitatea Tudora", precizăm că informația este falsă. Reiterăm faptul că elicopterul de lași și-a încheiat misiunea de căutare la ora 12.10 și a aterizat la Iași la ora 12.50, echipajul elicopterului nefiind solicitat ulterior, în aceeași zi, să intervină în Botoșani, iar condițiile meteorologice nefavorabile nu ar fi permis executarea unei misiuni de zbor în condiții de siguranță.
Cu această ocazie, dorim să mulțumim tuturor celor care au participat la operațiunea de căutare, datorită cărora copilul în vârstă de doi ani a fost găsit în viață, iar acum se află în siguranță.
Sursa: StirilePROTV
Dată publicare: 29-03-2024 16:04