Eclipsă parțială de Lună, vizibilă și din România. Fenomenul a adunat oamenii în mai multe observatoare astronomice din țară
Your browser doesn't support HTML5 video.
În Capitală, în ciuda norilor, sute de vizitatori au apucat să vadă, printre picături, corpul ceresc, umbrit parțial de pământ. La Iași, în schimb, a fost senin, așa că toată lumea s-au bucurat din plin de experiență.
Deși norii au făcut ca eclipsa de lună să fie mai greu de văzut din București, mai bine de 500 de oameni și-au păstrat optimismul și au mers la Observatorul Astronomic. Astrul selenar a fost acoperit de Pământ în proporție de 10%. Femeie: „Am făcut niște poze excepționale, pe care le-am și postat și au câteva zeci de like-uri. Îmi place să simt Universul într-o continuă mișcare și expansiune." Băiat: „M-am hotărât să merg cam 300 de kilometri să-l văd. De la Târgu Jiu. A fost foarte frumos, o seară uimitoare pot să spun.” Adrian Șonka, astronom: „În fiecare an se produc 2 eclipse de lună, dar nu toate sunt vizibile din grădina noastră, ca să spun așa, practic o dată la 3-4 ani se poate vedea o eclipsă din România. O să mai fie una peste câțiva ani, parcă prin 2027, unde o să fie acoperire vreo 50% a lunii și atunci o să fie luna aia roșiatică.”
La Iași, oamenii s-au adunat, cu mic, cu mare, la Ateneului Naţional și au privit luna prin telescop. Băiat: „Știu că este satelitul natural al Pământului și că are multe cratere și ne apără de meteoriți."