Modifica setarile cookie
Toate categoriile

E sezonul pepenilor, iar piețele s-au umplut de grămezi din toate soiurile. Cum recunoaștem dacă sunt copți

Your browser doesn't support HTML5 video.

E sezonul pepenilor, dovadă că piețele s-au umplut de grămezi din toate soiurile.

Comercianții nu duc lipsă de clienți, însă alegerea unui pepene copt este o mare provocare și de multe ori o loterie. Unii îi verifică după coajă, alții după cum sună. Există și aplicații mobile care să vă ajute să nu ajungeți acasă cu un pepene necopt.

Copt sau necopt, asta se întreabă cei care au venit într-o piață din București să cumpere un pepene. Alegerea începe cu etapa vizuală.

Femeie: ”Ăsta e copt!”

Reporter: ”După proba sunetului?”

Citește și
Tineri afgani camion pepeni
Cum au fost prinși trei tineri afgani care voiau să intre în România

Femeie: ”Da, după sunet. Floricica să fie mică, iar codița să fie uscată, nu răsucită și verde."

Reporter: ”Cum ar trebui să arate vizual un pepene copt?”

Comerciant: ”Coaja trebuie să fie lucioasă. Forma regulată înseamnă că e miezul plin, formele neregulate înseamnă că s-ar putea să fie seci în interior."

Să nu uitam de greutate. Dacă e mare dar ușor ar putea însemna că a trecut mult timp de când a fost cules și nu e proaspăt.

Metoda dopului pare cea mai sigură, însă unii comercianți scot exact miezul fructului, iar doctorii spun că nu trebuie tăiat în piață, pe tarabă.

Alții merg la noroc.

O pată galbenă pe coaja înseamnă că pepenele a stat suficient timp pe pământ ca să se coacă, iar codița prin care a fost legat de vrej ar trebui să fie uscată, de culoare maronie. Dacă e verde înseamnă din nou că a fost cules prea repede și șansele să fie necopt sunt mari.

După probele vizuale, cei mai mulți apelează la testul sunetului. Dacă sună a gol, șansele să fie copt sunt mari, dar dacă nu suntem încrezători în propriul auz, să nu uităm că suntem în era tehnologiei. Există aplicații pentru asta.

Atenție! Doctorii ne mai recomandă să nu cumpărăm pepeni din locuri insalubre, pentru că pot fi contaminați cu germeni periculoși, iar acasă, neapărat să spălăm pepenii înainte să îi tăiem, altfel praful și mizeria de pe coajă pot ajunge în miez.

Pe perioada verii pepenii sunt o metodă perfectă de hidratare, spun nutriționiștii. Conțin 90% apă, așa că nu dăunează cu nimic.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult