Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Din cauza încălzirii globale, unele sortimente de cafea sunt pe cale de dispariție. Experții trag un semnal de alarmă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Gustul cafelei cu care milioane de pământeni își încep ziua s-ar putea schimba. Din pricina încălzirii globale, multe tipuri de cafea sunt pe cale de dispariție. Prețurile au crescut cu 20% și vor mai crește, atrag atenția cei care au afaceri în domeniu.

Chiar și așa, românii sunt dispuși să plătească mai mult pentru a savura o cafea de calitate. Experții estimează că, sectorul cafelei de specialitate s-a triplat în ultimii 4 ani în România.

Fost corporatist, Bogdan Georgescu și-a dedicat ultimii șapte ani din viață cafelei de specialitate. Este campion national și vicecampion mondial la prăjit cafea, iar acum are propria lui cafenea, dar și o prăjitorie cu care alimentează mai multe localuri din țară și străinătate. Ne spune că îi este tot mai greu să își refacă stocurile. Bogdan Georgescu, antreprenor: "Din cauza încălzirii globale, cafeaua crește din ce în ce mai puțină, din ce în ce mai restrânsă în anumite zone și atunci prețul a crescut, oarecum. Ne așteptăm chiar să dispară peste câțiva ani cafeaua arrabica și să existe fel de fel de hibrizi, împreună cu robusta și să vedem că se schimbă cumva. Prețurile cu siguranță vor crește, dar vor crește și la cafeaua comercială."

Astfel, un cappuccino, de pildă, care acum costă în medie 11 lei, ar putea ajunge și la 14, 15 lei în perioada următoare. În același timp, la unele companii de profil, cererea pentru aparate de prăjit și preparat cafea a crescut chiar și cu 40% în ultimul an.

Afshin Roshanian, reprezentantul unei companii de aparate pentru cafea: "În zona asta de filtru, diferite metode alternative de făcut cafea acasă, cu siguranță este în creștere de la an la an. Este nevoie de o râșniță. Cafea proaspăt prăjită, măcinată pe loc, când doriți să consumați. Și cel mai simplu aparat este un filtru, în care se pune hârtie, cafea măcinată, apă caldă și ai o cafea la filtru, practic."

Citește și
A furat 10.000 de euro în Bistrița și a fost găsit la cafea în București. Câți bani mai avea asupra sa
A furat 10.000 de euro în Bistrița și a fost găsit la o cafea în București. Câți bani mai avea asupra sa

Creșterea se datorează și faptului că românii și-au rafinat gusturile în materie de cafea. Dacă acum câțiva ani, cea mai căutată era cafeaua cu lapte, acum oamenii pun mai mult accent pe gustul "nealterat" al boabelor de cafea proaspăt măcinate și preparate.

Bogdan Ceocian, antreprenor: "Oamenii au început să scurteze cantitățile de cafea pe care le beau și în ultima vreme trendul este spre cafelele negre, cele fără lapte, în care poți să simți ce note autentice are varietatea respectivă de cafea. Unele sunt mai fructate, unele sunt mai florale, unele mai ciocolatii, unele duc în zona de ierburi, de spicy."

De altfel, iubitorii de cafea artizanală au putut să încerce aceste sortimente în cadrul unui festival dedicat cafelei, organizat în București.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult