Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Digitalizarea României. În câțiva ani, toate instituțiile vor fi conectate la cetatean.gov.ro

Your browser doesn't support HTML5 video.

Harghita, Prahova, Ilfov și Cluj sunt județele din România cu cele mai multe insititutii publice, cu servicii online. Însă, la nivel național, mai este mult de lucru până când oamenii nu vor mai sta la coadă, pentru o hârtie.

Autoritatea pentru digitalizare a creat o platformă la care au acces atât funcționarii publici, cât și cetățenii care vor documente online. Doar că semnătura digitală este contracost.

La fel ca multe instituții publice, Casa de Pensii nu are o platformă specializată unde oamenii să poată încarca documente și să-și rezolve mai ușor problemele. Cetățenii sunt îndrumați spre site-ul casei, unde accesul este complicat, cel puțin pentru un pensionar.

Cetățean: Am venit pentru mama. Încerc să fac o cerere să-i trimită pensia direct în cont și nu prin poștaș și nu răspunde nimeni la teelfon.

Reporter: Se poate face această procedură și online?

Citește și
dosare
De anul viitor nu vom mai avea nevoie de copii xerox la ghișee

Cetățean: Asta încerc să fac, dar online trebuie să vii întâi aici să vezi ce-ți trebuie. De pe site-ul Casei de Pensii n-am reușit.

Platforma cetățean.gov.ro este începutul digitalizarii acestui sistem învechit. Teoretic, în următorii ani toate instituțiile vor fi conectate la acest site, fără că noi să mai fim nevoiți să venim cu acte de acasă atunci când ajungem la ghișeu, în afară de buletin. În aceeași platformă au acces și cetățenii.

Dacă până acum aveam nevoie de buletin și cel puțin o cerere pe care să o depun, pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală, site-ul cetățean.gov.ro îmi permite să descarc singur acest certificat, fără să fie nevoie să trec pe la ghișeu. Deocamdată doar Direcția de Taxe și Impozite a Sectorului 6 figurează pe această platformă.

„Timpul petrecut pentru obținerea acestui certificat este zero. Practic acest certificat fiscal este generat automat de către sistem, iar cetățeanul îl primește aproape instantaneu, e vorba de câteva secunde”, a declarat directorul Direcției de Impozite și Taxe Sector 6.

Doar anul trecut au fost eliberate în toată țara 12 milioane de certificate de atestare fiscală. Asta înseamnă 12 milioane de cereri depuse la ghișeu și cel puțin 12 milioane de coli de hârtie folosite.

Conectarea la acest site este deocamdată îngreunată. Contul se activează doar cu ajutorul unei semnături electronice. Doar că această semnătură trebuie, la rândul ei, cumpărată de pe un site autorizat.

Directorul Agenției pentru Digitalizarea României: A fost nevoie să ne asigurăm că persoana care accesează patforma aceasta chiar e prsoana în cauză. Pentru a împiedica fraudarea accesului la această platformă. În momentul de față varianta cu semnătura electronică este cea mai sigură.

Reporter: Există și varianta oferirii unei semnături electronice, fără plată?

Director: Se află în discuție în moementul de față, ca odată cu emiterea Cărții de identitate electronice, cetățeanul să primească o semnatură electronică emisă de MAI.

De curând a fost promulgată și legea prin care insititutiile publice centrale sunt obligate să nu mai ceară copii ale actelor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult