Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dezastrul de care ne spun alții. România este a doua cea mai afectată țară din UE de incendiile de pădure

România este a doua cea mai afectată țară din UE de incendiile de pădure care fac ravagii anul acesta, după Portugalia, arată datele oficiale ale Comisiei Europene.  

Incendiile de vegetație au distrus până acum 700.000 de hectare de pădure în țările Uniunii Europene, iar pompieri de pe tot continentul fac eforturi uriașe pentru a limita proporțiile unui dezastru de dimensiuni istorice.

În mod cu totul surprinzător, pentru că media europeană prezintă cu prepoderență incendiile de pădure din Grecia, Franța sau Spania, de pildă, cele mai afectate țări de pe continent sunt, în realitate, Portugalia și România.

De fapt, țara noastră este a doua cea mai afectată țară din UE de incendiile de pădure, ca procent al suprafeței de păduri, raportat la suprafața totală a țării, arată datele oficiale ale Comisiei Europene, publicate pe EFISS (Sistemul european de informații peivind incendiile forestiere). Doar Portugalia stă mai rău decât România în întreaga Europă.

Citește și
incendii Grecia
Atenţionare de călătorie emisă de MAE: Caniculă şi risc ridicat de incendii de vegetaţie în întreaga Grecie
Incendiile de vegetație au afectat 0,63% din suprafața României

Conform graficului EFISS, după noi se află Spania, Croația, Cipru, Slovenia, Grecia, Italia, Bulgaria și Ungaria.

Astfel, din datele oficiale ale Comisiei Europene reiese că incendiile au afectat anul acesta 87.172 hectare de pădure în Portugalia, din suprafața totală de 9.187.803 de hectare a acestei țări.

În România, flăcările au afectat 149.172 hectare, dintr-un total de 23.833.860 de hectare cât are țara noastră. Înseamnă că focul a nimicit doar anul acesta 0,63% din suprafața totală a României, în condițiile în care incendiile de acest fel au afectat în medie 0,06% din teritoriu, ca medie a ultimilor 15 ani.

Practic, 20% din întreaga suprafață de păduri arse din Europa se află în România.

Europa, afectată de cea mai rea secetă din ultimii 500 de ani

Spre comparație, în Spania au ars 283.747 hectare de păduri, care reprezintă însă doar 0,56% din suprafața totală de 50.604.375 de hectare a statului iberic.

Iar vara este departe de a se fi încheiat și nu sunt previziuni de îmbunătățire a situației. Johannes Bahrke, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat, de altfel, că Europa se confruntă cu cea mai rea secetă din ultimii 500 de ani. ”Potrivit datelor deținute în acest moment, seceta din 2022 este mai gravă decât cea din 2018, când a fost cea mai rea secetă de după 1540, deci din ultimii aproape 500 de ani”, a spus oficialul CE.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult