Despărțiri, divorțuri și suferințe. Reacția chimică a organismului uman atunci când o persoană suferă din dragoste
Că este vorba despre prima despărțire sau despre pierderea marii iubiri, durerea este la fel de apăsătoare.
Apar îndoieli și apare și sentimentul de nesiguranță. Te întrebi „unde?”, „cum?” și „de ce?” s-au schimbat lucrurile. La aceste întrebări se adaugă și sentimentul copleșitor al remușcărilor - „ce-ar fi fost dacă?".
Ei bine, studiile au arătat că durerea din dragoste se resimte și fizic. De unde vine durerea de cap? Dar lipsa de energie? De ce ne alinăm suferința cu mâncare? La toate aceste întrebări au răspuns oamenii de știință.
„Sfânta Treime”După cum spune Dr. Lucy Brown, cercetător în neuroștiințe, „toți ne simțim mizerabil când suntem părăsiți". Se pare că există un cocktail chimic puternic care explică de ce ne simțim așa după o despărțire.
Serotonina este substanța chimică din creier asociată cu fericirea, oxitocina cu iubirea, iar dopamina este pompată ori de câte ori „sistemul de recompensă” al minții umane intră în funcțiune.Elementul chimic cheie este, de departe, dopamina, numit și „drogul natural suprem”.
Dr. Brown, împreună cu o echipă de cercetători, a realizat un studiu privind impactul suferinței, scanând activitatea cerebrală a 15 tineri adulți care treceau prin despărțiri.
Acestora li s-au arătat fotografii ale foștilor lor parteneri, iar scanările au arătat că părți ale creierului care ne alimentează simțul motivației și al recompensei - acolo unde trăiesc neuronii dopaminergici - au intrat în funcțiune.
Este o „hiperactivitate" pe care Brown o compară cu cea pe care o vedem la un dependent de cocaină.
„Este ca și cum am fi dependenți unii de alții", spune dr. Brown, conform Sky News.
„Când pierdem pe cineva, pierdem o parte foarte satisfăcătoare din viața noastră. Partenerii ne oferă noutate în viața noastră, care după nu mai există, așa că avem nevoie de alte recompense", a explicat medicul.
Jurnalista Florence Williams a scris o carte în care povestește despre experiența traumatizantă a divorțului ei.
După ce s-a despărțiti de partenerul ei cu care avea o relație de 25 de ani, Williams povestește că a început să se simtă rău din punct de vedere fizic.
„Am fost, bineînțeles, uimită de evenimentul în sine, dar apoi am fost foarte confuză și surprinsă de cât de diferită m-am simțit fizic trecând prin el. Acea senzație de a fi conectată la o priză electrică defectă. Acest sentiment zbuciumat de anxietate de fond și de hipervigilență și o incapacitate de a dormi bine, pierderea în greutate și confuzia generală. Corpul meu se simțea amenințat", spune ea.
Sentimentul de confuzie au făcut-o să caute răspunsuri și să documenteze o carte – „Heartbreak: O călătorie personală și științifică”. Ea a descoperit că, deși durerea fiecăruia este diferită, răspunsul corpului este aproape același.