Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Descoperire neașteptată în timpul renovării unei foste școli din Arad. Ce se afla încastrat în perete

O capsulă a timpului, care conţinea un document vechi de peste un secol, a fost găsită încastrată într-un perete al unei foste şcoli din municipiul Arad.

Clădirea se află în reabilitare pentru ca imobilul să devină sediu al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii "Aurel Vlaicu".

Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Arad au declarat, miercuri, când au vizitat şantierul, că în timpul primelor lucrări de renovare a fost descoperită "o capsulă a timpului, încastrată într-un perete de la etajul II al imobilului".

"Într-un cilindru de oţel a fost găsită o eprubetă conţinând un document cu istoria olografă a şcolii evreieşti din Arad. Documentul are o deosebită valoare pentru istoria acestei zone a Europei pentru că descrie, începând cu anul 1823, eforturile făcute de evreii arădeni pentru construirea şi întărirea şcolii. La vremea respectivă, rabin al comunităţii evreieşti arădene a fost vizionarul Aron Chorin, iar preşedinte comerciantul Moise Hirschl, fiul lui Jacob Hirschl, cel care a construit la Arad primul teatru permanent de pe teritoriul României de astăzi", a spus directorul de comunicare al CJ Arad, Andrei Ando, potrivit Agerpres.

Documentul a fost predat de UAV Direcţiei Judeţene pentru Cultură Arad, pentru înregistrare, evaluare şi păstrare până când va fi expus chiar în imobilul aflat în renovare.

"Îmi doresc ca la finalizarea lucrărilor conţinutul acestei capsule a timpului să fie expus aici, în şcoala care s-a născut prin efortul comunităţii evreieşti şi pe care Universitatea 'Aurel Vlaicu' o va reda Aradului modernizată şi adusă la standardele secolului XXI", a afirmat rectorul UAV, Ramona Lile.

 

În traducere:

„Act memorial

În numele lui Dumnezeu și spre preaslăvirea Lui, Comunitatea credincioasă israelită din Arad, în numele iubirii și devotamentului față de Rege și patrie, ghidată de conștiința îndatoririlor culturale, a construit această clădire pentru a fi școala israelită de băieți, în care tineretul să fie educat după învățămintele trecutului în doctrinele religioase și în științele lumii, pentru a fi receptiv față de moralitate și buna-creștere, să fie cultivat cu entuziasm pentru credință și să fie educat pentru a iubi regele și patria”, potrivit Special Arad.

Referitor la lucrările care se derulează în imobil, Ramona Lile a spus că "este una dintre cele mai mari finanţări câştigate în ultimii ani pentru repunerea în valoare a unei astfel de construcţii".

UAV Arad a câştigat un proiect de finanţare de peste 6 milioane de euro prin Programul Operaţional Regional, prin care va readuce la forma iniţială vechea şcoală israelită de băieţi din Arad (de pe strada Pavel Chinezu), iar în curtea şcolii va fi construit un sediu nou pentru Facultatea de Ştiinţe Economice.

La finalizarea lucrărilor, în 2023, imobilul va avea o suprafaţă utilă de aproximativ 3.200 metri pătraţi. Vor exista săli de cursuri, un centru de cercetare, un laborator de informatică, săli de lectură, cabinete pentru profesori, parcare, sală de sport şi spaţii administrative.

Clădirea se află în centrul istoric al municipiului Arad şi a fost goală mai mulţi ani, după ce Şcoala Gimnazială nr. 2 Arad s-a mutat în alt imobil. Ulterior, clădirea a fost atribuită UAV, peste 1.100 de studenţi urmând să beneficieze de această infrastructură de educaţie extinsă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult