Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Descinderi de amploare într-o localitate din Călărași. Zeci de firme ardeau ilegal deșeuri: ”Mai ard băieții un cauciuc”

Your browser doesn't support HTML5 video.

A fost agitație mare, joi dimineață, în localitatea Sărulești din Călărași. Sute de jandarmi și polițiști, împreună cu comisari ai Gărzii de Mediu, au descins la zeci de firme care ardeau ilegal deșeuri.

Au fost vizate societăți care dezmembrau mașini și, apoi, ardeau ilegal componentele lor, în căutare de fier și cupru. Fumul degajat este extrem de toxic și, deseori, ajunge și deasupra Bucureștiului și poluează Capitala. Întreaga afacere este coordonată de mai multe clanuri de romi, iar activitățile durează de ani buni, însă niciodată nu s-a reușit stoparea lor.

Sute de polițiști și jandami și comisari ai Gărzii de Mediu au împânzit localitatea Sărulești din zorii zilei într-o operațiune de amploare. Aici, firmele care ard ilegal deșeuri pun, zilnic, în pericol viața a mii de oameni din județ și zonele limitrofe, inclusiv Capitala. În fața fiecărei curți erau mormane de fier vechi, plastic, cauciucuri și uleiuri vărsate în sol. Sunt surse sigure de poluare.

Bărbat: ”Mai ard băieții un cauciuc să se încălzească, o gumă."

Bărbat: ”Fierul vine din curțile oamenilor din toată țara. Din asta trăim."

Citește și
garda de mediu
Amenzi și dosare penale, după controale ale Gărzii de Mediu. Ce nereguli s-au descoperit în Prahova

Mai grav este că unele componente erau arse. Autoritățile susțin că localitatea era un focar de poluare. În unele zile, fumul toxic ajungea și deasupura Capitalei. Și senzorii care măsoară calitatea aerului din București au înregistrat în multe rânduri depășiri, iar una din sursele poluării, susțin autoritățile, sunt astfel de arderi ilegale.

Octavian Berceanu, comisar Garda Națională de Mediu: "Am venit aici în urma unor veriricari de documente, transport ilegal de deșeuri, metale, obținute prin ardere. Sunt și multe deșeuri toxice pentru noi și pentru mediu, de aceea igienizarea e prioritară.”

Tanczos Barna, ministrul Mediului: "E o rețea de crimă organizată și în spatele acestor locații servesc companii. Ele sunt în spatele acestei rețele de crimă organziată."

Acțiunea de curățare a străzilor a început deja. O parte din aceste materiale ajungeau la fier vechi. Oamenii căutau cupru, care e valoros. Două remorci încărcate de cupru valorează 60.000 de euro.

Deșeurile au fost ridicate, iar ministrul Mediului a ajuns la înțelegere cu primarul din localitate să amenajeze în zonă o platformă legală, unde să ajungă toate materialele.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult