Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce nu mai vor tinerii din România să se căsătorească. Motivele sunt diverse

Your browser doesn't support HTML5 video.

Căsătoria tinde să devină o instituţie prăfuita în România. Conform unui studiu realizat de o companie de cercetare a pieţii, un tânăr din cinci nu intenţionează să se angajeze într-o relație pentru toată viața.

Motivele sunt diverse, de la lipsa banilor şi până la frica de a face alegerea greşită. În 2020, numărul căsătoriilor a fost la cel mai mic nivel din 1946 încoace.

„Majoritatea celor care intră în relații uită de prieteni, uită de distracție, de absolut orice și doar relația contează, ceea ce mi se pare foarte toxic. Ai mai multe căi, ai mai multe alegeri, ți se deschid mai multe uși decât atunci când ești într-o relație”, spune o tânără.

„Te închizi, nu te mai distrezi, nu mai faci alte lucruri, te bazezi doar pe familia pe care ți-o întemeiezi”, spune o altă tânără.

Tot mai multi tineri spun ca preferă o relaţie fără obligaţiile date de un act obţinut la primărie. E drept, o parte dintre aceştia au mai fost căsătoriţi şi doresc acum să încerce şi celălalt drum.

Citește și
cerere casatorie
Un colindător costumat în urs și-a cerut iubita de soție chiar pe scena unui festival

1 din 5 români spune că nu intenționează să se căsătorească ori să aibă o relație pentru toată viața. Dintre cei care afirmă acest lucru 25 la sută femei - mai ales singure sau divorțate, iar 12% sunt bărbați.

Bărbat: Am divorțat și gata.

Reporter: Și, dupa divorț, nu v-ați gîndit la o altă relație?

Bărbat: Nu, nu!

Reporter: Ce vă reține?

Bărbat: N-aș putea să spun exact, dar ma simt bine așa cum sunt. Singur, da.

Potrivit unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, lipsa banilor, frica de eșec și presiunea carierei sunt motivele principale care îi fac pe tinerii din ziua de azi să amâne decizia căsătoriei.

„Nivelul de anxietăți în societate în momentul ăsta este la cote dintre cele mai înalte, vorbim poate de momentul de trecere al pandemiei, dificultăți economice, incertitudine la nivel profesional - toate determină stări de anxietate care se reflectă în acest grad al numărului de căsătorii pe care le înregistram”, a declarat fondatorul unei companii de cercetare de piață.

Anul de plină pandemie în România a fost şi cel în care s-au înregistrat şi cele mai puţine căsătorii din 1946 şi până acum: puțin peste 81 de mii. Potrivit datelor furnizate de Institutul naţional de Statistică la recensământul din 2011, erau căsătoriți în jur de 9,6 milioane de români.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult