Cum va arăta târgul de Crăciun din Craiova. Bulevardul Calea București va fi împodobit la fel ca Champs Elysees
Your browser doesn't support HTML5 video.
În Craiova au fost instalate tot soiul de decoruri luminoase, iar autoritățile plusează și anunță ca bulevardul principal, numit Calea București, va arăta anul acesta ca faimosul Champs Elysees din Paris. Planuri se fac și la Sibiu, oraș care a dat tonul în materie de târguri festive.
2 milioane de beculețe vor fi montate în toata Craiova până pe 17 noiembrie, atunci când se va deschide oficial Târgul de Crăciun. În oraș vor fi în total 5 piețe cu tematici diferite. Îmbrăcați încă în tricou, localnicii privesc mirați decorațiunile montate deja, dar și bradul imens.
Localnic: „Deocamdată e vară la noi, nu este iarnă. Dacă nu le faci la timpul lor, nu e corect”.
Localnică: „E așa soare și frumos și chiar voiam să văd, sunt într-adevăr fulgi de Crăciun”.
Planurile primăriei sunt mărețe: piața Mihai Viteazul va fi învăluită în lumină rece, iar în centru va sta Crăiasa Zăpezii. În Piața Frații Buzești, locul lui Moș Crăciun va predomina lumina caldă. Iar asta nu e tot:
Lia Olguța Vasilescu, primar Craiova: „O oglindă foarte mare care să aibă peste 4 metri înaltime și care va fi pusă peste stradă astfel că mașinile vor trece pe sub ea, cu cioburi care vor fi puse deasupra bulevardului A.I. Cuza ca și cum oglinda va fi spartă”.
Localnic: „Noi întotdeauna am fost harnici”.
Localnică: „Îmi dă o emoție la buzunar”.
Nu toate decorurile sunt noi. De exemplu, „Alice în țara minunilor” de anul trecut va fi transformată în Crăiasa Zăpezii. Căsuțele și bradul principal sunt tot din 2022.
Și târgul de la Sibiu se va deschide tot pe 17 noiembrie. Acolo vor fi 120 de căsuțe.
Dacă vreți să mergeți în Brașov, țineți minte data de 30 noiembrie. Atunci se vor aprinde trei milioane de luminițe-cele mai multe de pănă acum.
George Zaharia, reprezentantul companiei de iluminat public: „Vor fi integrate în astfel de sisteme de iluminat inteligent care ne permit controlul precis al momentului în care se vor porni”.
Începând cu 24 noiembrie, și Cluj-Napoca va găzdui nu unul, ci două târguri organizate de o firmă privată. Unul va avea patinoar, celălalt roată panoramică, iar intrarea va fi gratuită.
Emil Boc, primar Cluj-Napoca: „Primăria a concesionat potrivit prevederilor legale suprafața de teren, iar cei care au câștigat licitația organizează târgul de Crăciun și lăsăm mediul privat care are creativitate și s-a demonstrat că pot să producă lucruri de calitate”.
În Capitală, târgul primăriei va fi organizat tot în Piața Constituției.
Cu o tradiție neîntreruptă din 1926, Târgul de Crăciun de la Viena vă așteaptă de pe 10 noiembrie. Peste 100 de căsuțe cu dulciuri și suveniruri, un patinoar șepuind printre copaci, carusel și trenuleț, toate vor fi amenajate pentru turiști.
La Nurnberg, în Germania, târgul se va deschide pe 1 decembrie. Dar Crăciunul va fi la el acasă și în orășelul Colmar din Franța, de pe 23 noiembrie. Aici inclusiv localnicii vor intra în competiția decorațiunilor de Crăciun.
Reporteri: Roxana Vlădășel, Ana Maria Barbu, Electra Ghiza, Răzvan Dan