Cum să-ți creezi o atmosferă de teatru la tine acasă, pe timp de pandemie. Două artiste au inventat o recuzită specială
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pentru asta, teatrele au investit în platforme și echipamente. Sunt chiar artiști care au inventat o recuzită specială pe care o primiți acasă, pentru a vă crea o atmosferă de spectacol în sufragerie.
O cutie va aduce o parte din atmosfera de spectacol acasă. A fost concepută de două artiste independente, dornice să fie cât mai aproape de public în pandemie. Kitul se comandă online și conține lumini, boxe, dar și decorațiuni specifice pentru un show. Povestea este pusă în scenă de vocea unui actor al Teatrului Național.
„Vine acasă ca orice colet pe care ți-l comanzi. Noi îți trimitem tot. Este o boxă luminoasă și asculți tot, timp de o oră este o voce care îți spune ce ai de făcut, ai 20 de acțiuni, o să ajungi să îți schimbi înfățișarea, să scrii lucruri pe oglindă, o să ajungi să te uiți în onglindă”, explică una dintre artiste.
„Proiectul are și un element ludic, te distrezi, dansezi, este revigorant , dar în același timp te face și să contempli alegerile pe care le faci în viață, un proiect cultural, complex, dar are o formă adaptată timpurilor în care trăim”, mai spune artista.
Din 15 octombrie timp de 10 zile, 20 de spectacole ale unor teatre independente din București și din țară se văd atât live, cât și online în cadrul Festivalului Fringe. Este singura soluție pe care organizatorii au găsit-o astfel încât să ajungă la un număr cât mai mare de spectatori.
Sunt și teatre care duc și mai departe ideea de spectacol neconvențional. Un exemplu este Teatrul Andrei Mureșanu care a adaptat în premieră spectacole de teatru în Realitatea Virtuală, ca într-un joc video.
Tot online se vor difuza anul acesta 44 de piese în cadrul Festivalului Național de Teatru, realizat în memoria lui Ion Caramitru.
Pe de altă parte, multe teatre din București își amână reprezentațiile pentru că unii dintre actori sunt infectați. La Teatrul Național din București, 6 spectacole au fost anulate. Piese amânate sunt și la Teatrele Odeon sau Notarra.
În acest moment, în sălile de spectacol, piesele de teatru se joacă doar la jumătate din capacitate, iar în public au acces doar persoanele care sunt vaccinate, fie au trecut prin boală, în baza unui certificat. La Teatru Notarra se vând 150 de bilete, dar de multe ori , în public sunt și 15, maximum 20 de persoane.
„Jucăm și cu 10 bilete vândute, în contectul în care avem invitații, astfel încât să resectam spectacolele. Avem în acest moment doi actori, care sunt bolnavi de Covid, nu sunt internați, dar sperăm să fie bine. Amânăm „O haită de Sfinți” o repreogramam, am anulat un turneu la Iași”, a declarat Marinela Țepuș, directorul Teatrului Notarra.
Spectatorii își pot recupera banii pe bilete în cazul în care reprezentația se anulează.