Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum să fierbi un ou. Trei experți își dezvăluie metodele prin care poți ajunge la tehnica perfectă

Un om de știință în domeniul alimentației, un bucătar și un fermier au explicat care este secretul fierberii oului în așa fel încât să nu se spargă și cum se poate curăța în așa fel încât să rămână perfect, scrie The Gurdian.

Senatorul australian Helen Polley a împărtășit recent pe Tiktok metoda sa de a fierbe un ou, care implică învelirea unui ou crud în folie, scufundarea lui în apă și apoi punerea la microunde timp de șapte minute. Metoda nu a fost foarte bine primită pe rețelele sociale.

Metoda omului de știință: începeți cu apă rece

În era dezinformării, termenul „ou fiert” este o denumire greșită, explică el, deoarece oul, într-adevăr, nu ar trebui fiert, continuă expertul. Și nici nu trebuie să vă faceți griji că le aduceți la temperatura camerei.

Dr Ken Ng, lector superior în chimia alimentară la Universitatea din Melbourne, spune că oul trebuie scufundat într-o cratiță cu apă rece, apoi se aduce la punctul de fierbere.

Odată ce apa fierbe, focul se oprește, iar oala se acoperă cu un capac, aproximativ 6 minute pentru un ou moale sau 9 minute pentru ca oul să fie tare.

Citește și
oua vopsite
Cum putem afla dacă oul vopsit de Paște este proaspăt sau vechi. Testul apei

El explică că proteinele din albușul de ou (în mare parte albumină și globulină) sunt „destul de ușor de denaturat” și formează un gel atunci când se expune la căldură. „Așa că albușul de ou își schimbă culoarea de la un alb lipicios translucid... la ceva care este dur, solid și opac.”

„Dacă îl pui la o temperatură ridicată, în loc să pornești de la o temperatură joasă, albușul se denaturează prea repede... Va ajunge foarte tare, cauciucat”, explică expertul.

Când cronometrul a trecut, scurgeți ouăle și scufundați-le în apă rece pentru a opri procesul de gătire.

Metoda bucătarului: începeți cu o oală mare cu apă clocotită

Ben Shewry este bucătar și proprietarul unui restaurant din Melbourne, căruia i s-a acordat în mod repetat statutul de „cel mai bun restaurant”.

Shewry a fiert nenumărate ouă în cariera sa, la începutul carierei sale pregătea sandvișuri cu ouă cu miile pentru a le servi diplomaților, demnitarilor și directorilor.

Tehnica lui Shewry este de a aduce la fierbere apa dintr-o oală mare, apoi, folosind o lingură ouăle se coboară ușor. El aduce apa la punctul de fierbere „controlat”.

„Dacă fierbe ca nebuna, va împinge ouăle și poate sparge coaja”, explică bucătarul expert.

Dimensiunea recipientului de fierbere contează pentru a determina cât timp au fiert ouăle la o temperatură constantă.

„Pentru mine, un ou fiert moale durează în jur de șapte minute, ceea ce este puțin mai mult decât la majoritatea oamenilor”, spune el. Un ou fiert tare se face în zece minute.

Metoda producătorilor de ouă: verificați cutia de carton

La Portland Free Range Eggs, lângă Bathurst, în NSW, ouăle sunt foarte mari. Kathrin Resma, care supraveghează vânzările și marketingul, aprobă tehnica lui Shewry, dar spune că bucătarii de acasă ar trebui să fie atenți la dimensiunea oului.

Șase minute la metoda Shewry va produce „un rezultat bun, fiert moale” pentru un ou de 60 g. Dar nu este nevoie să scoți cântarul, spune Resma. Verificați dacă cutia cu 10 ouă cântărește 700 g - cantitatea obișnuită din supermarketuri.

Cutiile din Portland cântăresc însă 850g. Ouăle de dimensiuni mai mari au nevoie de „puțin mai mult timp... șase și jumătate până la șapte minute”.

Cum se curăță un ou

Lectorul Ken Ng spune că pentru o exfoliere ușoară e bine de adăugat un strop de oțet în apă.

„Ouăle proaspete au niveluri mai scăzute ale pH-ului, ceea ce, în general, face ca albușul să se lipească ferm în coajă... Oțetul se va înmuia în interiorul oulului și va scădea nivelul pH-ului pentru a reduce această problemă”, a explicat expertul.

Unii bucătari spun că înțeapă capătul unui ou cu un ac. Astfel, intră apă în ou în timpul procesului de fierbere și separă membrana de coajă, făcându-l mai ușor de curățat.

Shewry preferă să-și curețe pur și simplu ouăle în apă, fie sub un robinet care curge, fie scufundate într-un vas cu gheață. Este, spune el, „de un milion de ori mai ușor”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult