Cum calculezi vârsta reală a câinelui tău? Formula mult mai precisă decât „înmulțirea cu 7”
Galerie foto
Cu alte cuvinte, spune vechea zicală, un câine de patru ani este similar ca vârstă fiziologică cu o persoană de 28 de ani, scrie Thebrighterside.news.
Dar un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California San Diego School of Medicine desființează această teorie. În schimb, au creat o formulă care compară mai precis vârstele oamenilor și ale câinilor.
Formula se bazează pe modelele în schimbare ale grupurilor metil din genomul câinelui și uman - câte dintre aceste etichete chimice și unde sunt localizate - pe măsură ce îmbătrânesc. Deoarece cele două specii nu îmbătrânesc în același ritm de-a lungul duratei lor de viață, se dovedește că nu este o comparație perfect liniară, așa cum ar sugera regula de la 1:7 ani.
Noua formulă bazată pe metilare, publicată pe 2 iulie în ”Cell Systems”, este prima care este transferabilă între specii. Cercetătorii spun că poate oferi un instrument util pentru medicii veterinari și pentru evaluarea intervențiilor anti-îmbătrânire.
Pentru a calcula vârsta câinelui dvs. în „ani umani” pe baza epigeneticii, găsiți vârsta câinelui de-a lungul axei inferioare a diagramei din dreapta și urmăriți cu degetul în sus până ajungeți la curba roșie. Apoi trasează-ți degetul drept spre stânga pentru a găsi vârsta umană corespunzătoare.
„Există o mulțime de produse anti-îmbătrânire în aceste zile – cu grade extrem de variate de sprijin științific”, a spus autorul principal Trey Ideker, profesor doctor la UC San Diego School of Medicine și Moores Cancer Center.
„Dar de unde știi dacă un produs îți va prelungi cu adevărat viața fără să aștepți aproximativ 40 de ani? Ce se întâmplă dacă ai putea măsura modelele de metilare asociate vârstei înainte, în timpul și după intervenție pentru a vedea dacă face ceva? Ideker a condus studiul împreună cu prima autoare Tina Wang, care la acea vreme era studentă absolventă în laboratorul lui Ideker.
Formula oferă un nou „ceas epigenetic”, o metodă pentru determinarea vârstei unei celule, țesuturi sau organism pe baza unei citiri a epigeneticii sale - modificări chimice cum ar fi metilarea, care influențează care gene sunt „dezactivate” sau „pornite” fără a modifica secvența genetică moștenită în sine.