Cum arată o vilă de peste 100 de ani din Capitală care se vinde cu 930.000 de euro. GALERIE FOTO
Galerie foto
Casa este amplasată pe o arteră liniștită din centrul capitalei, având o curte impresionantă cu viță de vie și pomi fructiferi, cu detalii arhitecturale remarcabil de bine păstrate și se vinde cu 930.000 de euro pe Storia.ro.
Are peste zece camere dispuse pe mai multe niveluri și un garaj cu acces distinct. Vila poate găzdui atât o familie, cât și o clinică medicală de lux, un cabinet de avocatură sau notariat, un restaurant, un boutique-hotel sau un sediu de firmă care își dorește o locație ultracentrală, într-un sediu exclusivist.
Vila are aproximativ 450 metri pătrați împărțiți între demisol, parter înalt (piano nobile, cum se numea odată), etaj retras și pod înalt, care se poate amenaja ca spațiu util. Terenul pe care se află amplasată vila are o suprafață foarte generoasă, de 740 mp, din care o curte liberă de peste 530 mp.
Acest lucru este extrem de special pentru zona ultracentrală în care se află, reprezentând o oază verde și conferind intimitate pentru acest imobil exclusivist retras de la stradă, departe de trafic și de privirea curioșilor.
De asemenea, în spatele curții există un garaj care s-a păstrat intact de-a lungul timpului.
Vila se află pe o stradă istorică a capitalei, cunoscută pentru diversitatea arhitecturală cu evoluții stilistice și artistice care atestă succesiunea mai multor generații de locuitori, de arhitecți și de ingineri constructori.
Detaliile ornamentale ale vilei sunt realizate din materiale de bună calitate: feroneria, mozaicurile, vitraliile, tâmplăriile sculptate, soclul de piatră, cornișa, consolele, sobele Art Nouveau și coloanele semi-angajate de la interior și atestă o tradiție de construire cu durabilitate verificată în timp în acest areal.
Vila impresionează de la prima vedere: dincolo de o bogată boltă de viță de vie care toamna devine un deliciu pentru orice privitor, bovindoul său cu o formă atipică peisajului bucureștean amintește de arhitectura Art Nouveau, foarte rar întâlnită în sudul țării noastre și în vechiul regat.
Accesul este realizat printr-o ușă cu feronerie valoroasă din punct de vedere arhitectural, cu decorațiuni florale și vegetale care împrumută, de asemenea, elemente Art Nouveau.
Spaţiile interioare dovedesc un confort rafinat şi elegant. Holul de la intrare face o trecere elegantă în spațiul intim al vilei prin jocul de lumini și umbre colorate datorită vitraliilor cu forme și ornamente diferite, de factură Art Nouveau.
Parterul are o suprafață generoasă de 182 mp la care se adaugă terase și balcoane elegante, ajungând la o suprafață totală de 215 mp. Este împărțit în patru camere largi, o bucătărie, holulcentral extrem de elegant de 16mp, două băi, un wc de serviciu și câteva spații de depozitare.
Piesele de rezistență sunt sobele Art Nouveau realizate în faianțe de culori diferite și de forme variate, dar și vitraliile, stucaturile, ușile originale cu cristal, parchetul păstrat alături de tâmplăria originală.
Camerele imobilului sunt spațioase și luminoase, accesul este circular, lăsând impresia de labirint domestic, iar fiecare cameră are o formă atipică. Ingeniozitatea arhitecturii rezidă în îmbinările zidurilor structurale masive și delicatețea ornamentelor, a firidelor și a nișelor ascunse în pereți, combinație din care a rezultat o clădire solidă cu personalitate puternică.
În baia principală, mozaicul și faianța originală, cu intarsii florale, întregesc elementele de poveste ale vilei.
De la parter se pătrunde pe o terasă de 20 mp ce se întinde pe lateralul vilei, o altă terasă de 10 mp și un balcon de 4 mp. Elemente geometrice din mozaicul venețian se regăsesc ca laitmotiv și în curte și în pardoseala balconului principal.
Totodată în spatele vilei există o altă terasă acoperită unde se poate amenaja o bucătărie de vară.
La etajul retras se află trei camere și o baie. Iar mansarda impecabil păstrată ascunde la rândul său povești: două cufere de călătorie din interbelic și un dulap cu decorațiuni Art Nouveau stau martore ale unor familii cu prestanță care au viețuit în această vilă deosebită.
Vila se încălzește cu centrală proprie și calorifere de fontă. Demisolul este format din câteva boxe și camera centralei care păstrează vechea centrală care asigura în perioada interbelică încălzirea întregii vile.
Cel care a ridicat această vilă a fost Ilie Mecu, economist şi specialist bancar, cu o carieră de peste 40 de ani în cadrul Băncii Naţionale a României. În 1927 devenea inspector general în centrala B.N.R., având venituri ridicate. Drept urmare și-a construit această vilă cochetă cu 12 camere și cu grădină, în a doua jumătate a anilor 1920.
Nu se știe exact succesiunea actelor de proprietate, dar cert este faptul că a aparținut unor personalități importante care apreciau frumosul și au păstrat elementele arhitecturale și atmosfera boemă a vilei. A intrat în posesia actualilor proprietari în anii 1990.
Acest material a fost realizat în parteneriat cu Ana Rubeli – storyteller cultural și fondator al „Asociației Culturale Aici a stat.”