Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum arată aparatul de zbor care le va permite salvamontiștilor să ajungă în zone greu accesibile într-un timp extrem de scurt

Your browser doesn't support HTML5 video.

Departamentul pentru Situații de Urgență a testat luni, în județul Alba, un aparat de zbor de tip jetpack, destinat intervențiilor pe munte. Acesta le permite salvamontiștilor să ajungă în timp extrem de scurt în zone greu accesibile.

Aparatul de zbor are șapte motoare mici, cu reacție, care îi permit să ajungă la câteva sute de metri.

Echipați cu un aparat de zbor de tip jetpack vor putea parcurge în două minute distanțe de 2 kilometri pe care, acum, le fac pe jos într-o oră și jumătate.

Rucsacul zburător testat, luni, în zona Piatra Secuiului din Alba, de Departamentul pentru Situații de Urgență, este invenția unui pilot din Marea Britanie. El le-a explicat celor de la ISU cum funcționează.

Richard Browning, inventator: „Aparatul este, de fapt, un complex de mai multe motoare mici cu reacție care produc o cantitate uriașă de aer, două la fiecare mână și trei în spate, și împreună formează trei vectori, și daca îi indrepți în jos zbori în sus”.

Citește și
Scarlett Johansson
ChatGPT va elimina vocea asemănătoare cu cea a actriței Scarlett Johansson. Anunțul companiei OpenAI

Rucsacul zburător testat are o autonomie de zbor de patru minute, dar există versiuni în care aceasta crește la 7 minute și jumătate.

Adrian David, consilier DSU: „În mod normal o deplasare terestră pe un km îți ia o oră și jumătate în zona montană, cu un astfel de aparat într-un minut, într-un minut și jumătate”.

Ruscacul zburător, spune inventatorul, poate fi folosit fără probleme și dacă plouă, bate vântul ori este noapte.

Bogdan Toma, purtător de cuvânt DSU: „Permanent căutăm soluții de a ajunge cât mai repede la o situație de urgență cu care ne-am putea confrunta. Am încercat să simulăm accidentarea unei persoane care s-a accidentat pe munte, considerăm destul de util acest echipament care este în pas cu vremurile în care trăim gândiți-vă că un salvator poate ajunge într-un timp foarte scurt”.

Dacă soluția va fi implementată în România un pilot salvator care să poată zbura cu acest jetpack, ar putea fi pregătit în două săptâmâni. Prețul unui astfel de aparat de zbor pornește de la 380.000 de lire sterline, fără TVA.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult