Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum a arătat primul tramvai din lume. Lucruri mai puțin știute despre acest mijloc de transport GALERIE FOTO

Tramvaiele sunt vehicule de transport pe cale ferată ce au evoluat de la rețele obișnuite de trenuri, la servicii de transport pasageri urbane.

Până în prezent, peste sute de orașe din întreaga lume și-au contruit sisteme de tramvaie ce transportă pasageri la intervale regulate și linii fixe.

Multe orașe au ales tramvaiele în locul metroului deoarece este mult mai ieftin să construiască o rețea de linii de tramvai în locul tunelurilor subterane.

Istoria tramvaielor începe în primii ani ai secolului XIX, în Țara Galilor, Marea Britanie, unde o mică parte din ruta Swansea și Mumbles Railway, situată în zonele urbane, a fost reconfigurată pentru a fi folosită de tramvaie.

Acel prim model de tramvai nu are prea multe asemănări cu cele din zilele noastre. Cel din trecut consta într-un singur vagon și era tras de cai.

Primele rețele de tramvaie au apărut în Statele Unite (New York în 1832, New Orleans în 1835), Franța (1839), Chile (Santiago, 1858), Egipt (Alexandria, 1850), Australia (Sydney, 1860) și în Indonezia (Jakarta, 1869).

La sfârșitul anilor 1800, tramvaiele au început să fie propulsate de locomotive mici cu abur.

În timp ce majoritatea rețelelor de tramvai au fost construite în orașe plasate în zone plane, unele dintre ele s-au confruntat cu probleme de altitudine, ceea ce le-a determinat să adopte linii de tramvai operate prin cablu. Primul și cel mai faimos exemplu al acestui sistem este cel din San Francisco, care a introdus astfel de linii în 1873.

În 1880 a apărut primul tramvai complet electric. A fost creat în Sankt Petersburg, Rusia, de inventatorul Fiodor Pirotsky. Un an mai târziu, în 1881, prima linie de tramvai electric a fost deschisă în Lichterfelde, o suburbie a Berlinului.

Lucruri mai puțin știute despre tramvaie

1. Când nu existau cai disponibili pentru a trage tramvaiele, acestea erau operate de boi sau chiar de muncitori umani.

2. Peste 200 de orașe europene au linii active de tramvaie.

3. Peste 36.000 de tramvaie sunt operaționale în acest moment, în întreaga lume.

4. Cea mai mare flotă de tramvaie din lume se află în Praga (920).

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult