Culturile de fructe de pădure din România, afectate grav de caniculă. Prețul lor ar putea crește și cu 30 la sută
Your browser doesn't support HTML5 video.
Diferențele mari de temperatură și apoi seceta au uscat plantele, așa că în unele zone, afinele, de exemplu, s-au stafidit. Așadar, după ce sunt alese și duse în piețe, devin și mai scumpe.
Din munții Maramureșului, oamenii au cules până acum doar o tonă de afine, față de cinci anul trecut în aceeași perioadă. Fructele sunt uscate de arșiță și multe arată ca stafidele.
Culegător: „Anul trecut am cules 280 de kg pe zi”.
Marcel Cosma, Direcția Silvică Maramureș: „Fructele sunt mai mici și chiar stafidite. A afectat mult și producția de mure. Preconizăm o creștere a prețului pe piața europeană”.
Chiar și acolo unde fermierii au reușit să monteze sisteme de irigații moderne lucrurile nu stau grozav. Un agricultor din Dolj plănuiește să vândă în Marea Britanie afinele culese de pe cele zece hectare cultivate. Multe nu vor fi însă acceptate.
Prețul fructelor de pădure ar putea crește și cu 30 la sutăCodruț Fratoștițeanu, producător de afine: „Pentru că am avut o fluctuație mare de temperaturi, atunci fructele de anul acesta au un calibru cu mult mai mic. Au fost zile în care am avut 30 de grade, în următoarea zi erau 14 grade”.
Și cătina a fost dată peste cap. La o fermă din județul Arad, cu 27 de hectare plantate, proprietarii estimează că producția va fi la jumătate.
Alexandru Lazăr, inginer agricol: „De două luni am avut doar o ploaie de 9 mm, iar în iulie niciun strop de apă nu a picat”.
De pe plantație de coacăze negre, din județul Cluj, se strangeau peste 10 tone de fructe. Acum, dacă se vor aduna două.
Citește și: Ricky Martin, acuzat de incest de nepotul său. Artistul riscă 50 de ani de închisoare
Paul Căpușan, președinte Cooperativa Agricolă "Arome Transilvane": „Dacă comparăm cu producția de anul trecut, undeva la 30-40 la sută mai mică estimativ”.
Prețul fructelor de pădure ar putea crește și cu 30 la sută, în unele zone, avertizează producătorii.