Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Culturile de fructe de pădure din România, afectate grav de caniculă. Prețul lor ar putea crește și cu 30 la sută

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fructele de pădure sunt mai mici și mai puține anul acesta, din cauza vremii neprielnice.

Diferențele mari de temperatură și apoi seceta au uscat plantele, așa că în unele zone, afinele, de exemplu, s-au stafidit. Așadar, după ce sunt alese și duse în piețe, devin și mai scumpe.

Din munții Maramureșului, oamenii au cules până acum doar o tonă de afine, față de cinci anul trecut în aceeași perioadă. Fructele sunt uscate de arșiță și multe arată ca stafidele.

Culegător: „Anul trecut am cules 280 de kg pe zi”.

Marcel Cosma, Direcția Silvică Maramureș: „Fructele sunt mai mici și chiar stafidite. A afectat mult și producția de mure. Preconizăm o creștere a prețului pe piața europeană”.

Citește și
camp ars incendiu
Incendii de vegetație tot mai dese. Munca fermeierilor români, distrusă de flăcări | FOTO

Chiar și acolo unde fermierii au reușit să monteze sisteme de irigații moderne lucrurile nu stau grozav. Un agricultor din Dolj plănuiește să vândă în Marea Britanie afinele culese de pe cele zece hectare cultivate. Multe nu vor fi însă acceptate.

Prețul fructelor de pădure ar putea crește și cu 30 la sută

Codruț Fratoștițeanu, producător de afine: „Pentru că am avut o fluctuație mare de temperaturi, atunci fructele de anul acesta au un calibru cu mult mai mic. Au fost zile în care am avut 30 de grade, în următoarea zi erau 14 grade”.

Și cătina a fost dată peste cap. La o fermă din județul Arad, cu 27 de hectare plantate, proprietarii estimează că producția va fi la jumătate.

Alexandru Lazăr, inginer agricol: „De două luni am avut doar o ploaie de 9 mm, iar în iulie niciun strop de apă nu a picat”.

De pe plantație de coacăze negre, din județul Cluj, se strangeau peste 10 tone de fructe. Acum, dacă se vor aduna două.

Citește și: Ricky Martin, acuzat de incest de nepotul său. Artistul riscă 50 de ani de închisoare

Paul Căpușan, președinte Cooperativa Agricolă "Arome Transilvane": „Dacă comparăm cu producția de anul trecut, undeva la 30-40 la sută mai mică estimativ”.

Prețul fructelor de pădure ar putea crește și cu 30 la sută, în unele zone, avertizează producătorii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult