Criză de zilieri în livezile din țară. Pomicultorii apelează la rude și prieteni pentru a culege recolta
Your browser doesn't support HTML5 video.
Aceştia se plâng că zilierii nu sunt aşa dornici de muncă, cer bani mulţi, dar chiar şi aşa sunt greu de găsit. Aşa se face că pomicultorii au apelat la forţă de muncă din alte judeţe. Ba chiar şi-au chemat în ajutor prietenii, colegii de serviciu sau rudele de departe.
Unii oameni au venit tocmai din Gorj, la Voineşti, în județul Dâmbovița, să își ajute un prieten să culeagă merele. Omul le-a cerut ajutorul după ce a realizat că are livada plină de fructe, dar nu are cu cine să le culeagă.
Pomicultor: "Au venit o parte din ei și cu soțiile. Dacă suntem colegi de muncă ne-am ajutat între noi. Au toate condițiile de cazare, au tot, servesc masa la noi, o cafea."
Chiar și doamnele au venit să dea o mână de ajutor, dar pentru ele, culesul merelor nu reprezintă o muncă ușoară. Acestea mărturisesc că obosesc repede și au nevoie de pauză mai des.
Culegătoare: "Foarte obositor și aglomerat!"
Fie că sunt urcați pe scări de lemn ca să culeagă merele din vârf, fie că le culeg pe cele de la baza pomului, bărbaţii nu se plâng de efort şi trag tare să umple lăzile.
Culegător: "Foarte bine, suntem obișnuiți, am mai venit, nu este primul an, este ceva frumos."
Culegător: "Dânsul este șeful meu și trebuie și dânsul ajutat."
În timp ce unii au noroc și culeg merele cu rudele, prietenii sau colegii, alții apelează la zilieri. Aceștia cer între 120 și 160 de lei pe zi, două mese și chiar un pachet cu țigări. Chiar și așa, se plâng pomicultorii, sunt greu de găsit.
Pomicultorii sunt bucuroşi că toamna aceasta producţia de mere este foarte bună, dar spun că greul abia acum vine, pentru că nu au cui să vândă toată recolta, şi se tem că bună parte din ea va rămâne nevalorificată.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: livada , zilieri , forta de munca , pomicultura
Dată publicare: 14-10-2021 08:04