Craiova s-a întors la începutul anilor 1900. A fost spectacol de epocă în Parcul Romanescu
Your browser doesn't support HTML5 video.
Oameni de toate vârstele s-au alăturat alaiului pentru a retrăi parfumul anilor 1900. Prin această paradă a costumelor de epocă s-au celebrat 120 de ani de la înființarea Parcului Nicoale Romanescu din Craiova.
Parada a pornit din centrul orașului și a ajuns la cel mai mare parc natural din estul Europei.
Femeie: „La paradă am ieșit sa salut alaiul și ne-am alipit grupului și astăzi o reprezint pe marea doamna a Craiovei, Lucia Fălcoianu Romanescu. Ținuta este de la Opera Romană din Craiova”.
Participanții au purtat cu mândrie costumele de epocă și au intrat repede în atmosfera secolelor trecute.
Femeie: „Mi-am dorit demult sa ma pregătesc așa și dacă tot s-a ivit ocazia am zis haide sa încerc. Urmăream foarte mult filmele acelea vechi și îmi plăceau foarte, foarte mult”.
Bărbat: „Ar trebui să fie costumul undeva din secolul al XVIII- lea, 1800 cam ceva de genul. Look-ul este persoanal, mustățile ale mele. Atmosfera este una foarte frumoasa, am fost trimis înapoi văzând mașinile, caii, merg cu noi pe stradă și toată lumea având un look mai vintage”.
Coșar: „Toată lumea care mă vede va avea noroc astăzi. Și mâine. Și sănătate și fericire va avea. Sigur, va garantez eu”.
Oamenii au fost însoțiți de trăsuri sau mașini de epocă. Proprietarii acestora au folosit prilejul pentru a-și scoate bijuteriile pe patru roți la promenadă.
Proprietar mașină epocă: „A fost a arhitectului șef al Craiovei, a avut un număr de înmatriculare DJ 268 Craiova. S-a integrat în tot ce s-a organizat, îmi pare rău că nu au fost mai multe mașini de epocă”.
La Casa Bibescu a fost expusă medalia de aur câștigată de arhitectul Édouard Redont la Paris în anul 1900 pentru proiectul parcului Romanescu. La fel ca în ziua inaugurării, craiovenii au putut admira o colecție de costume specific perioadei Belle Epoque.
Florin Ridiche, director Muzeul Olteniei Craiova: „Pentru prima dată este expus în această frumoasă casă monument istoric medalia acordată arhitectului Édouard Redont. Putem să spunem că așa cum arată parcul acum e mult mai frumos pentru că în 1903 doar ce fusese plantată vegetația, pomii îi vedeți în jurul nostru erau mici, tot locul era bătut de soare și cei care au construit atunci parcul au trăit cu speranța că va fi un parc deosebit, cu copaci impunători, așa cum îi vedem acum”.
Parcul a fos inaugurat în 1903 de regele Carol I și se laudă, acum, cu statutul de cea mai mare zonă verde urbană din țară.