Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Compania americană care dezvoltă reactoarele nucleare de la Doicești a anulat proiectul similar din SUA. Care este motivul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Proiectul reactoarelor de mici dimensiuni de la Doicești este pus sub semnul întrebării, după ce compania americană care dezvoltă această tehnologie a anunțat că oprește un proiect similar din Statele Unite.  

Motivul oficial este legat de creșterea uriașă a costurilor. România are în continuare șansa să fie prima țară din lume cu un reactor modular de mici dimensiuni, susține ministrul Energiei. Dar încă se poartă discuții despre această tehnologie.

Compania americană NuScale și asociația de companii de utilități din Utah au anunțat oficial că au stabilit să pună capăt proiectului de reactoare de mici dimensiuni în care erau partenere. Motivul este că în prezent cotizațiile sunt insuficiente.

Parteneriatul se baza pe un model de abonament mai puțin obișnuit, iar creșterea mare a costurilor din ultimii ani a dus la anularea lui.

NuScale a anunțat că va continua celelalte proiecte cu partenerii internaționali, printre care și cel din România, de la Doicești.

Citește și
cernavoda
Ministerul Energiei: Canada vrea să finanţeze cu 3 miliarde de dolari canadieni noile reactoare nucleare de la Cernavodă

După modelul proiectului anulat, până în 2029 ar urma să fie construite șase reactoare modulare de mici dimensiuni, cu o capacitate de peste 462 de MW, care să poată alimenta peste 42.000 de gospodarii - de pildă, tot orașul Buzău.

O tehnologie a viitorului, care promite să fie mai ieftină și mai eficientă decât reactoarele tradiționale.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: ”România are șansa, dacă merge în continuare pe această tehnologie, să fie prima țară din lume cu un reactor modular de mici dimensiuni, sigur că există discuții în plină desfășurare între Nuclearelectrica, NuScale, toate celalalte părți implicate, pentru a evalua dacă se schimbă ceva sau nu, dar România e categoric angajată pe acest drum al tehnologiei nucleare cu reactoare modulare de mici dimensiuni”.

”Doicești se bucură de un sprijin financiar foarte consistent din partea SUA”

Compania NuScale, de la care ar urma să preluăm tehnologia, a fost implicată recent și într-un scandal în care a fost acuzată că a încheiat un contract fals, iar acțiunile sale pe bursă au scăzut.

Spre deosebire de proiectul american, cel de la Doicești este pe locul unei foste termocentrale pe cărbuni, unde există deja infrastructura necesară pentru un astfel de proiect. Deci și costurile ar putea fi mult mai mici.

Radu Dudău, expert energie, EPG: ”Doicești se bucură de un sprijin financiar foarte substanțial din partea SUA și a altor entități financiare internaționale, inclusiv din Japonia, Emiratele Arabe, nu e o finanțare strict privată, e vorba de un angajament guvernamental, în care și Guvernul României pare decis să susțină dezvoltarea tehnologiei SMR”.

Pe de altă parte, șeful statului, Klaus Iohannis, a anunțat, după o întrevedere la Bruxelles cu premierul belgian, că a încheiat un memorandum de înțelegere pentru dezvoltarea unui proiect pentru reactoare mici. De această dată, sunt implicate mai multe companii, inclusiv europene.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult