Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Comorile ascunse din telefoane, căști și laptopuri. Puțini știu cât valorează

Your browser doesn't support HTML5 video.

V-ați imaginat vreodată că telefoanele, căștile, laptopurile, imprimantele și multe alte dispozitive au valoare și dacă le-am scos din uz și zac prin sertare?

O mină urbană din Buzău, care colectează electronice, a reușit să extragă din acestea sute de kilograme de aur și argint. Din păcate, pentru că la noi sunt puține asemenea centre de reciclare, cele mai multe dintre deșeuri ajung în natură.

Telefoanele sunt dispozitivele pe care le înlocuim cel mai des. Unele dintre ele ajung la o companie din Buzău. Pe linia de reciclare, peste un milion de aparate urmează să fie dezasamblate.

Viorel Negoiță, șeful de secție al unei firme de reciclare: "Metalele prețioase se regăsesc în conductori, plăci de circuit sau cipuri".

Dintr-un milion de telefoane s-au extras 35 de kilograme de aur, 350 de argint și apoape 15 kilograme de paladiu, un metal din aceeași grupă cu platina, extrem de apreciat de bijutieri.

Citește și
colet curier
Doi angajaţi ai unei firme din Timiş au fost reţinuţi după ce au furat colete cu telefoane şi 9.000 de lei

Mihela Sofronea, directorul de comunicare al unei firme de reciclare: "Scopul nostru este să recuperăm cât mai multe materiale din fiecare deșeu și toate aceste componente să ajungă din nou în alte industrii".

Într-un depozit din Constanța se reciclează cel puțin 30 de tone de deșeuri electrice și electrocasnice în fiecare lună.

Sorin Vulpe, administratorul unei societăți de reciclări deșeuri: "Sunt și metalele rare care sunt mai scumpe ca impact al refolosirii sunt de importanță vitală teluriul, cromul".

Deși pot fi valorificate, milioane de electronice si electrocasnice sfârșesc în continuare în natură. Încă nu avem la îndemână suficiente centre pentru reciclarea acestor dispozitive. George Gârbacea, specialist în protecția mediului: "În afară de pierderea economică, care se estimează la nivel global undeva la 10 miliarde de euro, avem și daune de mediu care sunt ireversibile".

România se află pe penultimul loc în Europa în ceea ce privește gradul de colectare al deșeurilor electrice și electronice pe cap de locuitor. În fiecare an, plătim amenzi uriașe pentru nealinierea la standardele europene.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult