Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Comoara în valoare de aproape 20 de miliarde de dolari care se află pe „Sfântul Graal al epavelor”. GALERIE FOTO

Columbia a lansat faza inițială a unei expediții acvatice pentru explorarea unei epave spaniole care s-a scufundat în Marea Caraibilor acum peste 300 de ani.

Cercetătorii cred că în interiorul acesteia se află artefacte în valoare de miliarde de dolari. Drepturile asupra lor reprezintă o adevărată dispută în zilele noastre, potrivit CNN.

Descoperită în 2015, în apele orașului-port Cartegena, de către guvernul columbian, San Jose este adesea denumită „Sfântul Graal al epavelor”.

Se crede că aceasta navă transporta aur, argint, smaralde și alte bunuri valoroase din minele din Potosi, Peru. Barca ar fi călătorit din Panama spre Columbia, cu 600 de oameni la bord, atunci când s-a scufundat, pe 8 iunie 1708, în timpul unei bătălii din Războiul Succesiunii Spaniole.

Prima parte a expediției se va concentra pe fotografierea epavei, ceea ce ar putea duce la explorări mai amănunțite și chiar la recuperarea materialelor arheologice.

Citește și
tornada sua
Tornadele au făcut prăpăd în SUA. Cel puțin 15 oameni au murit și 500 de case au rămas fără curent electric

Institutul Columbian de Antropologie și Istorie a declarat situl drept o „zonă arheologică protejată”.

Descoperirea navei San Jose este una semnificativă pentru Columbia datorită valorii culturale și a artefactelor istorice. Se poate ca obiectele care vor fi extrase de la bordul epavei să aducă noi cunoștințe despre climatul economic, social și politic din Europa secolului 18.

Această descoperire a adus cu ea, însă, și o bătălie pentru dreptul asupra epavei. Columbia susține că a descoperit pentru prima dată nava San Jose în 2015, cu ajutorul unor cercetători internaționali.

Declarațiile Columbiei sunt contrazise de o companie cu baza în SUA, Sea-Search Armada (SSA), care spune că ea este cea care a făcut descoperirea la începutul anilor 1980.

SSA a lansat o bătălie legală împotriva guvernului columbian, susținând că are dreptul la aproximativ 10 miliarde de dolari - jumătate din valoarea estimată a comorii.

Guvernul din Columbia refuză să dea dreptate companiei americane.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult