Planta care crește aproape singură. Cum să ai în casă o iederă extrem de simplu de îngrijit
Galerie foto
În plus, adaugă o notă tropicală oricărui spațiu. Arată frumos în coșuri suspendate și ghivece, unde va cădea în cascadă pe margine. Poți lăsa planta să crească vertical pe un suport pentru a înfrumuseța orice perete. Cissus rhombifolia va prospera ani de zile în orice casă.
Origini și descriereCissus rhombifolia este originară din tropicele Americii de Nord și de Sud, de la Mexic până în Bolivia.
Este adesea cultivată ca plantă de apartament, deoarece nu ar prospera în aer liber în majoritatea locurilor.
Cunoscută și sub denumirea de "iedera de Venezuela", această viță tropicală are frunze trifoliolate lobate de culoare verde închis și este cunoscută pentru felul în cae „curge”. ”Trifoliolate" se referă la cele trei frunzulițe separate care alcătuiesc fiecare frunză.
Genul Cissus face parte din familia viței de vie, Vitaceae, și nu este o iederă. Cissus rhombifolia este înrudită cu alte plante cățărătoare, cum ar fi vița de vie comună și iedera de Virginia (Parthenocissus quinquefolia).
Numele "cissus" provine din cuvântul grecesc pentru iederă, “kissos”."Rhombifolia" denotă forma de diamant sau romb a frunzelor.
Este o plantă de apartament netoxică și sigură pentru animale de companie, de asemenea netoxică pentru oameni, deși seva poate provoca o erupție cutanată la cei cu piele sensibilă. Este recomandat să porți mănuși atunci când o manipulezi.
În interior, această plantă crește cel mai bine la temperaturi între 20 și 27 de grade. Poate tolera un interval mai larg de temperaturi, deși creșterea va încetini semnificativ.
Plantează Cissus rhombifolia într-un ghiveci atractiv sau coș suspendat și așează-l lângă o fereastră, dar să fie protejată de soarele puternic de la amiază. Oferă-i un suport dacă o crești într-un ghiveci sau oferă-i un spațiu pe care să se sprijine când crește.
Planta poate fi ținută afară într-un loc cu umbră parțială în climate mai răcoroase, dar trebuie readusă în interior înainte ca temperaturile de toamnă să înceapă să scadă.
Cea mai bună perioadă a anului pentru a planta Cissus rhombifolia este primăvara. Umple ghiveciul cu pământ de bună calitate, bine drenat (un amestec formulat pentru violete africane este ideal), așează planta în ghiveci, apasă ușor solul în jurul plantei și ud-o ușor.
Lumină
Cissus rhombifolia ar trebui să fie plasată într-un loc unde primește lumină medie până la puternică.
Sol și apă
Folosește un amestec de sol bine drenat și aerat. Poți să-ți faci propriul amestec din turbă, scoarță și perlit sau să folosești un pământ comercial pentru violete africane, care este foarte ușor și poros.
Cissus rhombifolia crește cel mai bine când solul său se usucă ușor între udări. Când solul este uscat la atingere, udă planta bine, permițând excesului de apă să se scurgă din ghiveci.
Dacă ghiveciul este într-o farfurie, golește apa colectată imediat după udare. Udatul excesiv sau solul excesiv de umed cauzează căderea frunzelor.
Pentru a preveni ca planta să se ofilească, ar trebui să fii consecvent cu udatul. Udarea stabilește ritmul vieții plantei tale. Solul ar trebui să fie ghidul tău – dacă e uscat la atingere cam la un 2-3 cm în adâncime, este timpul să-i potolești setea.
Dar nu este vorba doar de frecvență; ci despre a fi atent la nevoile sale. Lasă apa să ajungă adânc în ghiveci, încurajând rădăcinile să crească puternice și evitând căderea frunzelor. Această plantă nu poate stoca apă pe termen lung, așa că ar trebui să o verifici frecvent să vezi dacă îi este sete (adică dacă primii centimetri de sol s-au uscat). În funcție de aerul din casa ta, ar putea fi nevoie să o uzi mai des sau mai rar.
Iarna, când creșterea plantei încetinește, poți reduce udarea.
Temperatură și umiditate
Planta crește bine la temperaturi medii de interior între 20 și 27 de grade și umiditate medie. Nu ezita să o muți afară în timpul verii, dar asigură-te că temperaturile sunt peste 10 grade, inclusiv noaptea. O poți muta în interior toamna când temperaturile scad sub acest prag.
Îngrășământ
Cissus rhombifolia nu necesită fertilizare, dar vei obține o creștere mai rapidă prin aplicarea unui îngrășământ pentru plante de interior conform instrucțiunilor de pe etichetă. Fertilizează doar vara, când planta este activă, nu iarna.
Tăiere
Pentru a menține Cissus rhombifolia stufoasă, poți tăia regulat unele dintre vârfurile de creștere. De asemenea, pentru a împiedica vițele să crească prea lungi, poți să le tai la lungimea dorită. O tăiere mai severă înseamnă să tai tulpinile la nivelul solului când devin goale și inestetice. O plantă de interior bine stabilită va crește rapid tulpini noi.
Plantare și replantare
Pentru început, plantează Cissus rhombifolia într-un ghiveci cu găuri mari de drenaj care este de aproximativ dublul dimensiunii sistemului radicular actual, astfel încât planta să poată crește nederanjată câțiva ani.
Dacă intenționezi să-i pui un suport, asigură-te că ghiveciul este suficient de adânc pentru a acomoda baza suportului. Când susții Cissus rhombifolia cu un suport, un ghiveci mai greu, cum ar fi cel de teracotă, funcționează mai bine deoarece este mai puțin probabil să se răstoarne.
Cissus rhombifolia crește moderat rapid și nu ar trebui să necesite replantare mai mult de o dată la doi ani. Replantează primăvara într-un ghiveci mai mare și folosește pământ proaspăt de ghiveci.
Cissus rhombifolia este predispusă la diferiți dăunători ai plantelor de interior, inclusiv acarieni păianjeni și păduchi lânoși, care pot fi de obicei tratați cu ulei horticol, ulei de neem sau săpun insecticid.
Propagare
La fel ca multe alte plante de interior, Cissus rhombifolia este ușor de propagat din butași.
Primăvara, ia butași cu două-trei noduri de frunze sub mugurele terminal de creștere. Înmoaie capătul tăiat în pudră de hormon de înrădăcinare și introdu butașul într-un ghiveci mic umplut cu sol umed. Păstrează-l într-un loc cald, dar departe de lumina directă a soarelui și udă-l regulat. Când vezi creștere nouă, înseamnă că a făcut rădăcini. Așteaptă să devină o plantă mică și viguroasă înainte de a o replanta într-un ghiveci mai mare.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: plante , sfaturi , plante de apartament
Dată publicare: 20-08-2024 09:26