Ciobanii au început „Măsurișul oilor” înainte de a-și urca mioarele pe munte. Cum este celebrată tradiția
Your browser doesn't support HTML5 video.
În Maramureș, oamenii s-a adunat ca să măsoare cât lapte dau acestea, pentru a afla câtă brânză vor primi de-a lungul verii.
La final, au sărbătorit cu muzică și bucate tradiționale.
Oamenii s-au strâns la stâna din sat, unde oile sunt mulse, iar laptele fiecăreia e măsurat cu atenție.
Pentru jumătate de litru de lapte produs de o oaie, proprietarii oilor vor primi, pe parcursul verii, câte 5 kilograme de brânză.
Nicolae Pop, Șișești: „Un cioban nu spune niciodată câte oi are și câți bani în curea, asta-i lege. Până în prezent e bine, oile dau lapte”.
La final, oamenii s-au așezat la masă. Au gustat din gulaș, porc la proțap, sarmale și brânză proaspătă. Nu au lipsit nici muzicanții, care au animat atmosfera.
Mioarele vor rămâne pe munte până la sfârșitul lunii octombrie.