Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cine a fost primul prim-ministru al României. Au trecut 160 de ani de la înființarea primului Guvern

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sâmbătă s-au împlinit 160 de ani de la înființarea primului Guvern al României, după recunoașterea unirii depline a Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești.

Executivul a organizat un spectacol de lumini pentru marcarea acestui moment istoric. Pe Palatul Victoria a fost proiectat drapelul, data formării primului Guvern și numele prim-ministrului.

Cine a fost primul prim-ministru al României

Este vorba de Barbu Catargiu care a preluat mandatul pe 22 Ianuarie 1862.

Barbu Catargiu a fost un jurnalist și politician român și ministru de finanțe.

Catargiu s-a născut la 26 octombrie 1807 într-o veche familie boierească. A fost fiul marelui vornic Ștefan Catargiu și al Țiței (Stanca) Văcărescu, fiica banului Barbu Văcărescu. Barbu Catargiu a fost descendent direct al domnului Constantin Brâncoveanu.[1] Între anii 1825 și 1834 a trăit în străinătate, cu precădere în Franța. A urmat studii de litere, drept, istorie, filosofie și economie politică la Paris.

El a a devenit primul prim-ministru al României și a ocupat această funcție până în ziua asasinării sale, pe data de 8/20 iunie a aceluiași an.

Acesta a fost împușcat sub clopotnița Mitropoliei după ce ieșise din Adunarea Legislativă.

Nu se știe clar cine l-a ucis pe Barbu Catargiu, dar Gheorghe Bogati este asasinul prezumtiv. Printre cei suspecți de asasinat a fost și Nicolae Bibescu, prefectul Poliției București.

Evenimentul a dus la demisia guvernului conservator și constituirea unui guvern al „căii de mijloc“, având ca președinte pe Nicolae Kretzulescu. În cinstea lui Barbu Catargiu, guvernul a decretat 20 de zile de doliu și a ridicat o statuie lângă turnul Mitropoliei unde a fost ucis.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult