Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Chiar în preajma Paștelui, ouăle înregistrează cea mai mare creștere de cost din ultimii ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Chiar în preajma Paștelui, ouăle, un produs de bază în alimentația românilor, înregistrează cea mai mare creștere de cost din ultimii ani.

Fermierii spun că încearcă să plafoneze prețurile, dar se plâng de costurile ridicate pentru furaje și electricitate. România este pe locul șapte la nivel european, în topul producătorilor de ouă.

Cel mai mare producător de ouă din județul Constanța se luptă să mențină același prețuri de anul trecut, însă scumpirile determinate de creșterea tarifelor la energie îi sufocă afacerea.

Vasile Bunduc, directorul Agricola Constanța: „Am redus producția de la 350 de mii la 200 de mii de ouă. Noi am făcut o solicitare de creștere cu 5-7 la sută, dar nicio rețea de magazine nu a acceptat această creștere de preț. De la începutul anului nu avem profit, sunt cele mai proaste luni din ultimii 10 ani."

Carmen Ganea, director de vânzări la Agricola Constanța: „Noi nu ne putem permite să achiziționăm cerealele la prețuri care sunt greu de suportat. Dintr-un ou nu îți poți permite să plătești prea multe."

Citește și
Marcel Ciolacu
Ciolacu și plafonarea prețurilor la alimente: ”Să vă spun eu câte ouă ai voie să cumperi?”

În România, prețul ouălor a crescut constant în ultimii ani doar că, din 2021 în 2022, a fost înregistrat cel mai mare salt.

Ilknur Pintilie, Știrile Pro TV: „De la acest producător din Constanța, oul pleacă cu 40 de bani bucata. Spre exemplu, acest cofrag care are 30 de bucăți, pleacă de aici cu 12 lei. La supermarket însă, îl găsim cu 14-16-18 lei în fucție de adaosul pe care îl practică agentul comercial."

Constantin Buzatu are în Timiș o fermă cu 12.000 de găini care produc zilnic 9000 de ouă. Spune că, de o jumătate de an, nu a mărit prețul, deși la raft marfa lui s-a scumpit.

Constantin Buzatu, fermier: „Azi dimineață am livrat cu 0.43 de lei bani oul, iar prețul de producție ce include furajul al unui ou este de 0.40 de lei, așa că ne iese un profit de 0.03 lei pe ou (aprox)/producția de ouă este total nerentabilă."

Deși România a avut în trecut creșteri importante la producția de ouă, estimările arată că în acest an cifrele vor stagna. Nu și prețurile.

Dan Ivașcu, președinte Cooperativa „Unirea Gospodarilor": „Prețurile deja au început să crească din două motive. Unu este vorba de furaj și doi prețul la energie. Și e doar începutul. Dacă ne ducem pe produsul finit, în ultimele 10 zile au crescut costurile cu 50 de bani per ou."

Acesta nu este însă un motiv să facem stocuri de ouă pentru că sunt perisabile. Nici la nivelul Uniunii Europene producția nu a înregistrat creșteri spectaculoase, față de anul trecut. Doar Franța are o pondere semnificativă. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult