Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Palmierul pitic, planta de apartament ușor de îngrijit care nu necesită multă atenție. Unde să îl așezi ca să prospere

Chamaedorea este cunoscută și sub numele de palmier de interior și își are originea în America Centrală, unde poate fi găsit în regiunile muntoase din Mexic și Guatemala.

Natura sa ușor de îngrijit și aspectul frumos fac din ea o plantă de apartament populară. Este deosebit de potrivită pentru începătorii în ale plantelor.

Totul despre palmierul pitic Creștere

Palmierul de interior are un trunchi îngust cu o coroană terminală de frunze verzi, grațios arcuite. Poate crește până la o înălțime de 3 metri și o lățime de 2 metri.

Coroana de frunze a acestei plante este formată din frunze penate, de un verde intens, cu 21 până la 40 de frunze care pot ajunge la o lungime de până la 15 cm și o lățime de până la 3 cm. Frunzele pot crește până la 60 cm lungime.

Palmierul de interior este unul dintre puținii palmieri care pot înflori chiar și în primii ani. Din primăvară până în toamnă, plantele produc panicule unice sau ramificate de 15 până la 30 cm lungime, cu flori mici și neobservabile.

Palmierii au flori de sexe diferite, ceea ce înseamnă că fiecare plantă are fie doar flori masculine, fie doar flori feminine. Florile plantelor feminine sunt parfumate.

Florile feminine produc fructe mici, rotunde, negre, de 0,6 până la 1,5 cm.

Lumină

Palmierul de interior preferă lumina slabă până la semi-umbră și nu tolerează lumina directă a soarelui.

Temperatură

Temperaturile din timpul verii, în jur de 20°C, sunt ideale, dacă palmierul este ținut în casă. Palmierii de interior pot fi plasați în exterior într-un loc umbros din iunie. În timpul iernii, ar trebui păstrați la temperaturi mai scăzute, de aproximativ 12-15°C. Dacă sunt ținuți la temperaturi prea calde în timpul repausului de iarnă, nu vor înflori.

Substratul ar trebui să fie permeabil și ușor alcalin. Solul ușor acid este de asemenea tolerat. Poți folosi sol special pentru palmieri sau amestecuri standard pentru plante de apartament. Solul pentru plante aromatice poate fi folosit și ca substrat. Solul convențional de ghiveci ar trebui amestecat 1:1 cu nisip.

Dacă planta ta crește în grădină, ei bine, trebuie să știi că există mai multe modalități prin care îi poți oferi protecție împotriva bolilor.

Apă

Palmierul de interior ar trebui menținut uniform umed și nu ar trebui lăsat niciodată să se usuce complet.

Prin urmare, ar trebui să uzi planta abundent în timpul verii. Oferă plantelor mai mici apă o dată pe săptămână și lasă apa să se scurgă bine înainte de a pune ghiveciul înapoi în jardiniere.

O metodă inedită de a uda florile este cea în care se folosesc cuburi de gheață. Atenție însă, această metodă nu este potrivită pentru toate tipurile de plante. 

Evită cu orice preț excesul de apă. Deoarece palmierul necesită multă apă, nu este o problemă dacă rămâne apă în farfuria sau jardinierele plantei - totuși, aceasta ar trebui să dispară complet înainte de a uda din nou planta. În timpul iernii este suficient să menții substratul ușor umed.

Fertilizare

Plantele tinere aflate încă în primul an nu ar trebui fertilizate pentru a încuraja creșterea rădăcinilor.

Chiar și în primul an după replantare, nutrienții din substratul proaspăt sunt încă suficienți. În rest, acestea pot fi fertilizate cu moderație la fiecare două până la trei săptămâni, din martie până în septembrie, cu un fertilizator lichid standard pentru plante verzi sau cu un fertilizator special pentru palmieri.

Jumătate din doza recomandată este de obicei suficientă.

Replantare

Palmierii de interior ar trebui replantati primăvara, imediat ce bulbul radicular este puternic înrădăcinat. Ritmul depinde în principal de dimensiunea și ritmul de creștere al plantei și este de doi ani pentru plantele tinere și de trei până la cinci ani pentru cele mai mai mature.

Pentru exemplarele foarte mari este de obicei suficient să schimbi stratul superior al substratului din ghiveci.

Cu toate acestea, palmierii de interior ar trebui întotdeauna replantați dacă rădăcinile ies din ghiveci sau chiar cresc peste marginea ghiveciului.

Tăiere

Tăierea regulată nu este necesară. Îndepărtează pur și simplu frunzele mai vechi, uscate, de pe trunchi cu o foarfecă specială.

Îngrijire suplimentară

Ar trebui de asemenea să ștergi ocazional planta pentru a menține frunzele fără praf. Este important să pulverizezi planta la câteva zile cu apă de ploaie sau apă de la robinet fără calcar, mai ales dacă în casa ta aerul este uscat.

Boli și dăunători

Palmierul de interior preferă locurile mai întunecate dintr-o casă în comparație cu alte varietăți de palmieri. Nu tolerează deloc soarele direct, care este principalul vinovat pentru arderea frunzelor și decolorarea ciudată.

O problemă comună pe care o vei observa dacă palmierul tău este expus la prea multă lumină solară directă sunt frunzele pătate maro. Aceste frunze vor fi practic arse și nu pot fi reparate.

Dacă observi acest lucru la planta ta, este important să o muți într-un loc mai întunecat sau într-un colț unde soarele este indirect, nu direct pe frunze.

Frunzele arse ar trebui îndepărtate și tăiate pentru a încuraja creșterea nouă, sănătoasă, verde. Când tai frunzele arse, planta nu va mai trimite nutrienți și energie către zonele deteriorate, astfel încât frunzele noi să poată crește.

Creșterea nouă ar trebui să fie de un verde închis bogat. Când vezi frunzișul verde închis pe palmierul tău de salon, știi că este în locul potrivit și nu se arde.

Frunze galbene sau decolorate - Există două motive pentru care frunzele palmierului se pot decolora. Acest lucru poate fi cauzat fie de prea multă lumină solară, fie de udarea excesivă.

Înainte ca frunzele să se ardă complet, poți observa că palmierul tău are frunze galbene deschise sau verzi deschise.

Aceste frunze decolorate sunt rezultatul expunerii la prea mult soare, fie el direct sau indirect.

Decolorarea frunzelor este primul semn înainte ca frunzele să fie complet arse de soare.

Dacă observi acest lucru, este timpul să muți palmierul într-un loc mai întunecat.

Dacă planta devine deschisă la culoare și observi că frunzele sunt lăsate, acest lucru ar putea fi o problemă de udare excesivă.

Este esențial să te asiguri că solul se usucă complet înainte de a uda din nou palmierul tău de salon.

Dacă rădăcinile nu sunt sănătoase și încep să putrezească, poți tăia zonele afectate și să salvezi doar rădăcinile sănătoase.

Înainte de a transplanta complet planta, asigură-te că rădăcinile cresc prosper.

Totuși, dacă nu ai observat încă putrezirea rădăcinilor, este important să îți schimbi obiceiurile de udare înainte ca acest lucru să devină o problemă.

Asigură-te că solul se usucă complet înainte de a uda din nou palmierul tău de salon.

Când observi pete negre pe vârfurile sau pe întreaga frunză a palmierului, înseamnă că ai plasat incorect palmierul în lumina directă a soarelui.

Petele negre sunt frunze arse de soare. Acest lucru se datorează expunerii mari la lumina directă a soarelui, de la plasarea palmierului tău de salon afară sau pe verandă.

Similar cu frunzele arse din cauza prea multă lumină solară, este esențial să muți palmierul într-un loc mai întunecat și mai potrivit.

Când este plasat într-un loc pe care îl preferă, vei observa că planta își va recăpăta culoarea corectă, cu frunziș verde închis.

În ceea ce privește petele negre, frunzele arse de soare nu pot fi reparate. Este important să le tai pentru a încuraja creșterea în alte zone ale plantei.

Frunzele lăsate sunt semn al udării insuficiente sau a udării excesive.

Când vine vorba de frunze lăsate din cauza udării insuficiente, verifică solul și vezi dacă este prea uscat. Dacă solul este extrem de uscat, este timpul să uzi palmierul.

Pentru a afla dacă udarea excesivă este cauza lăsării frunzelor palmierului tău de salon, verifică solul și vezi cât de umed este.

Dacă solul este încă umed și există apă stagnantă, ai udat excesiv planta.

Odată ce găsești locul potrivit pentru plantă și te obișnuiești să îi oferi exact câtă apă are nevoie, planta va prospera și acest lucru se va vedea prin frunzele verzi și creșterea normală.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult