Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce spun românii despre secretul unei căsnicii de lungă durată. Dragostea este pe ultimul loc

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deși ne-am fi așteptat ca dragostea să fie secretul unei căsnicii de lungă durată, surprinzător, cu cât trec anii, trece și ea pe ultimul loc. Angajamentul, valorile comune, dar și altruismul par să stea la baza unei relații longevive.

Cel puțin așa sună concluziile unui studiu făcut de Institutul American de Cercetare în Domeniul Familiei, care a colectat date din 14 țări de la cupluri cu peste patru decenii de casnicie.

Cu un zâmbet larg pe chip și fără urmă de regret, așa își amintește doamna Mărioara ziua în care i-a spus „DA” lui Vasile, soțul său. De atunci au fost nedespărțiți în cei 43 de ani de căsnicie. Secretul lor? Au mereu grijă unul de celălalt și nu s-au gândit niciodată la despărțire.

Vasile: „Eu îi știu plăcerile, dorințele, trebuie și câte o floare din când în când și certurile fac parte din casă, din familie. Eu știu că ea se aprinde mai repede și tot eu repar la urmă”.

Mărioara: „Devine și o obișnuință, apoi vine cealaltă parte, vin copiii, vin nepoții”.

Citește și
bebelus
Un cuplu de ruși din Germania a răpit un bebeluș de cinci săptămâni, după ce i-ar fi ucis mama ucraineancă

Și acest cuplu este sudat de peste 4 decenii.

Domn: „În timp, sentimentele poate nu rămân chiar aceleași, dar dacă te acomodezi și te înțelegi bine, e OK”.

Domn: „Ce dragoste? Ce-i aia?”.

Doamnă: „Știi cât e dragostea? Un an, doi, restul gata...”.

Doamnă: „Dragostea cu timpul se transformă în înțelegere, în prietenie”.

Asta cred și experții Institutului American de Cercetare în Domeniul Familiei, care au chestionat 180 de cupluri din căsnicii mai lungi de 40 de ani. Potrivit acestora, angajamentul, altruismul, valorile comune, comunicarea și compromisul ar fi mai importante decât dragostea. Cu alte cuvinte, tinerii ar trebui să țină cont și de aceste aspecte dacă își doresc să îmbătrânească frumos alături de partenerii lor.

Lenke Iuhoș, psiholog: „E foarte important ca generația nouă să învețe să facă și compromisuri, să țină atât de mult la cealaltă persoană încât să fie capabilă să se adapteze în așa fel încât să îi satisfacă o nevoie anume de multe ori. Tinerii mai bine fug din relație”.

În România, potrivit celor mai recente date statistice, un cuplu din cinci divorțează.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult