Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce să faci în cazul unui Blackout în România. Ghidul de supraviețuire recomandat de specialiști

Your browser doesn't support HTML5 video.

Organizate de ani buni în țările dezvoltate, exercițiile și demonstrațiile în cazul unor situații de urgență, cum ar fi incendiile, cutremurele sau penele de curent, au început să fie prezentate și la noi.

În astfel de cazuri, este bine să aveți în case lanterne, lumânări și alimente neperisabile și truse de prim ajutor, ne sfătuiesc specialiștii. Autoritățile din cadrul Inspectoratul pentru Situații de Urgență au simulat la multe situații limită și i-au sfătuit pe cei interesați cum să se protejeze în cazul unui incendiu în propria locuință sau a unei pene de curent.

Într-o bucătărie, gândită special și dotată cu echipemente de stingere a incendiilor, autoritățile au simulat mai multe situații limită. Iată ce trebuie să știți în cazul în care hota din bucătărie s-a supraîncălzit și arde.

Un incendiu major poate duce, însă și la o pană de electricitate, spun specialiștii. În statele dezvoltate, autoritățile organizează exerciții de simulare în cazul unui Blackout, adică o defecțiune de lungă durată a sistemului energetic, în care, brusc, nimic nu mai funcționează.

Marius Dogeanu, șeful Direcției Generale pentru Protecție Civilă: „Noi, la nivelul ISU, avem capacități, generatoare, pe care le-am folosit și când s-au întâmplat alte situații de urgență, dar, desigur, fiecare trebuie să aibă acasă o lanternă și minim plan să facă față unei situații de urgență”.

Citește și
Liban
Blackout în Liban. 20 de ore pe zi, electricitatea publică este tăiată. Oamenii folosesc generatoare

Este bine să aveți pregătit și un rucsac de urgență, recomandă specialiștii.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă: „Un astfel de rucscac de urgență care ar trebui să conțină o anumită cantitate de apă, este vorba de niște conservem un astfel de rucsasac este util pentru un cutremur, inudație, pană de curent”.

Cea mai mare pană de curent a avut loc în 2003, în Statele Unite, când peste 50 de milioane de oameni au fost afectați. Se poate ajunge aici, spun specialiștii, în situația în care există furtuni sau căderi masive de zăpadă.

Adrian Vintilă, expert în energie: „În momentul în care se întrerupe energie electrică, se întrerupe tot ce înseamnă alimentație cu apă, comunicații, căldură. Puțin probabil pentru România să ajungă într-un astfel de scenariu, pentru că, din punct de vedere energetic, avem tot ce ne trebuie pentru acestă iarnă și perioada următoare”.

Recomandările specialiștilor

În România, spun specialiștii, este luată în calcul o posibilă pană de curent parțială, care poate afecta anumite localități sau o parte dintr-o localitate, ca urmare a unor fenomene meteo extreme. În astfel de cazuri, specialiștii ne recomandă să avem în casă mai multe baterii, lanterne, lumânări și chibrituri. La capitolul alimente, este recomandat să aveți în locuință produse ușor de deschis, neperisabile, care nu trebuie gătite. Nu uitați să vă aprovizionați cu apă, doi litri de persoană pe zi. Trebuie să aveți la îndemnă o trusă de prim ajutor, medicamente și, eventual, pungi cu gheață pentru a le menține la rece. Păstrați la îndemână numărul de urgență al companiei dumneavoastră de electricitate.

 

 

 

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult