„Urâtă. Ceva urât”. Ce reprezintă statuia din Iași care a stârnit revolta localnicilor. Acum este păzită de polițiști
Your browser doesn't support HTML5 video.
Statuia, amplasată într-un parc, a ajuns să fie împrejmuită cu garduri metalice, iar Poliția a deschis un dosar penal pentru distrugere, după ce opera a fost vandalizată. Intitulată „Hidra”, lucrarea este o satiră la adresa clasei politice, spune autorul ei, un artist din București.
În Iași, „Hidra” a fost expusă într-un parc din centrul orașului, la începutul acestei săptămâni, în cadrul unei expoziții ample. Inițial era lângă Grup Statuar al Voievozilor, un monument istoric. Însă chiar după prima zi a fost mutată la 30 de metri distanță. Femeie: „Faptul că a fost expusă acolo, nu mi-a plăcut. Păi de ce, păi în fața înaintașilor noștri? Nu-i frumos așa ceva”. „Hidra” a fost expusă şi în București în 2012, în Piața Presei Libere. Are ca inspirație vechea statuie a lui Lenin și creatura mitologică. Acum a creat acum reacții opuse. Unii au venit să se pozeze lângă ea, ca apreciere. Altora nu le-a plăcut, deloc. Femeie: „Mi se pare așa... Urâtă. Ceva urât. Brațele astea cu trandafiri... Nu știu ce simbolizează trandafirii. Trandafirul e o floare frumoasă, de ce i-a pus acolo?”.
Femeie: „Nu înțeleg de ce oamenii spun prostii”.
Bătrână: „Într-adevăr... e OK”. Din păcate, statuia are deja urme de lovituri pe ea, iar asta i-a determinat pe organizatorii expoziției să o protejeze cu garduri metalice. Vladlen Babcinețchi, managerul expoziției: „Lucrarea este păzită de către Poliția Locală. Am suferit când această lucrare a fost deteriorată și trebuie să luăm aceste măsuri pentru a evita alte distrugeri. Noi ne bucurăm că prezența acestei sculpturi a creat anumite polemici în rândul publicului ieșean și nu numai”.
Costin Ioniță, autorul lucrării: „Nu știu dacă să mă bucur sau să mă întristez. Lucrarea mea are o tentă politică. Este cumva despre faptul că partidul comunist a fost pus în afara legii, dar, de fapt, au fost aceiași, și-au schimbat hainele și s-a redenumit. De aici și Hidra. Îi tai capul și apare monstrul mitologic, despre el vorbesc, îi tai un cap, apar șapte la loc”. „Hidra” va fi expusă la Iași până pe 19 martie.